utr_edl_464_01.jpg

Den anti-muslimska organisationen EDL får inte hålla någon gående demonstration de närmsta 30 dagarna. Foto: PFP

30 dagars förbud mot EDL-demonstrationer

Publicerad 2011-09-02

Störande av allmän ordning, våld och skadegörelse. På dessa grunder inrättades på onsdagen ett 30 dagars förbud mot English Defence League ,EDL, att få marschera genom London.

Expo.se skrev i förra veckan om att den anti-muslimska organisationen EDL:s planerade marsch den tredje september var på väg att stoppas. Polisen uppgav att marschen kunde orsaka våld och skadegörelse och att det säkraste sättet att förhindra mer oroligheter på Londons gator var att stoppa den. Inrikesministern Therese May lyssnade på polisen och har nu inrättat ett 30 dagars förbud mot EDL ska få att marschera.

Polischefen Julia Pendry, som på onsdagen meddelade avslaget, uppmanar EDL-anhängare att inte överträda beslutet.

EDL menar dock att beslutet inte hindrar dem från att gå ut på gatorna. På deras hemsida meddelas att de kommer att hålla en stillastående demonstration i den invandrartäta stadsdelen Tower Hamlets på lördag.

EDL tillägger att "Vi får nog vara glada om vi överhuvudtaget får demonstrera"och uppmanar sina anhängarna att inte lyfta sina flaggor förrän de når manifestationsplatsen.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro