utr_edl_464_01.jpg

Den anti-muslimska organisationen EDL får inte hålla någon gående demonstration de närmsta 30 dagarna. Foto: PFP

30 dagars förbud mot EDL-demonstrationer

Publicerad 2011-09-02

Störande av allmän ordning, våld och skadegörelse. På dessa grunder inrättades på onsdagen ett 30 dagars förbud mot English Defence League ,EDL, att få marschera genom London.

Expo.se skrev i förra veckan om att den anti-muslimska organisationen EDL:s planerade marsch den tredje september var på väg att stoppas. Polisen uppgav att marschen kunde orsaka våld och skadegörelse och att det säkraste sättet att förhindra mer oroligheter på Londons gator var att stoppa den. Inrikesministern Therese May lyssnade på polisen och har nu inrättat ett 30 dagars förbud mot EDL ska få att marschera.

Polischefen Julia Pendry, som på onsdagen meddelade avslaget, uppmanar EDL-anhängare att inte överträda beslutet.

EDL menar dock att beslutet inte hindrar dem från att gå ut på gatorna. På deras hemsida meddelas att de kommer att hålla en stillastående demonstration i den invandrartäta stadsdelen Tower Hamlets på lördag.

EDL tillägger att "Vi får nog vara glada om vi överhuvudtaget får demonstrera"och uppmanar sina anhängarna att inte lyfta sina flaggor förrän de når manifestationsplatsen.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA