63-åring skulle spränga moské i USA

Publicerad 2011-02-01

En 63-årig man från Kalifornien har gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han hittades med sin bil fylld med sprängmedel på en parkeringsplats utanför en av USA:s största moskéer.

63-åringen greps i Dearborn i Michigan på parkeringsplatsen till Islamic center of America, en av USA:s största moskéer. Myndigheter menar att 63-åringen kört dit från Kalifornien för att spränga byggnaden och de som var inuti den.

Mannen häktades på onsdagen misstänkt för brott under terrorlagstiftningen. Han riskerar uppemot 20 års fängelse om han fälls. Försöket att spränga moskén kunde hindras tack vare ett tips till polisen.

Southern poverty law center skriver i en kommentar att det planerade terrordådet upptäcktes i en tid av växande hets mot muslimer. I kölvattnet av protesterna kring det planerade moskébygget i New York, nära det före detta World trade center, förra augusti har misstänksamheten mot utövare av religionen vuxit.

Två republikanska politiker har utmärkt sig i häxjakten. Båda är tongivande och välkända. Peter King, ledamot i representanthuset, sa i ett uttalande att "80 procent av moskéerna i landet" kontrollerades av radikala imamer. Den före detta talmannen Newt Gingrich jämförde muslimer med nazister.

Den gripne 63-åringen beskrivs som en före detta soldat som höll sig för sig själv. Under 1960-talet stred han med den amerikanska armén i Vietnam. Enligt SPLC kommer han att åtalas på fredag.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro