63-åring skulle spränga moské i USA

Publicerad 2011-02-01

En 63-årig man från Kalifornien har gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Han hittades med sin bil fylld med sprängmedel på en parkeringsplats utanför en av USA:s största moskéer.

63-åringen greps i Dearborn i Michigan på parkeringsplatsen till Islamic center of America, en av USA:s största moskéer. Myndigheter menar att 63-åringen kört dit från Kalifornien för att spränga byggnaden och de som var inuti den.

Mannen häktades på onsdagen misstänkt för brott under terrorlagstiftningen. Han riskerar uppemot 20 års fängelse om han fälls. Försöket att spränga moskén kunde hindras tack vare ett tips till polisen.

Southern poverty law center skriver i en kommentar att det planerade terrordådet upptäcktes i en tid av växande hets mot muslimer. I kölvattnet av protesterna kring det planerade moskébygget i New York, nära det före detta World trade center, förra augusti har misstänksamheten mot utövare av religionen vuxit.

Två republikanska politiker har utmärkt sig i häxjakten. Båda är tongivande och välkända. Peter King, ledamot i representanthuset, sa i ett uttalande att "80 procent av moskéerna i landet" kontrollerades av radikala imamer. Den före detta talmannen Newt Gingrich jämförde muslimer med nazister.

Den gripne 63-åringen beskrivs som en före detta soldat som höll sig för sig själv. Under 1960-talet stred han med den amerikanska armén i Vietnam. Enligt SPLC kommer han att åtalas på fredag.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA