65-åring valdes in i ungdomsstyrelse

Publicerad 2011-08-31

Kjell Dahlin 65-år valdes in i styrelsen för Sverigedemokratisk ungdom, SDU, i Helsingborg på årsmötet i januari. Detta trots att ungdomsförbundets regelverk sätter ett ålderstak på 30-år för medlemmar. Nu har förbundsstyrelsen ogiltigförklarat valet av Dahlin.

I höstas införde SDU de nya åldersreglerna, men i Helsingborg trodde ungdomsförbundet att det fanns en väg runt regelverket. I samband med att några medlemmar krävde omval, efter att Kjell Dahlin valts in, fick den dåvarande ordföranden, Fredrik Ottosen en idé:

– Jag hade för mig att det för mer än tio år sedan, någonstans i landet förekom att SD kunde ha en representant i SDU:s styrelse, för att stötta de unga och vara en länk till moderpartiet. Så då föreslog jag att det fick bli den varianten i så fall, säger han till Helsingborgs Dagblad.

I efterhand är dock Ottosen självkritisk, till Helsingborgs Dagblad säger han att han borde tagit upp frågan med förbundsstyrelsen.

Felix Lindau som var ordförande på årsmötet där Kjell Dahlin valdes in, står bakom beslutet att sparka Dahlin från styrelsen.

-Som ungdomsförbund är det inte så representativt att ha en som är så gammal i styrelsen. Det var meningen att han skulle hjälpa oss på fötter när vi var nystartade. Man borde nog tagit upp frågan då om han skulle sitta styrelsen. Han kunde lika gärna göra sitt jobb utan att sitta i den, säger Lindau till Expo.se.

SDU i Helsinborg har utsett en ny styrelse.

Kjell Dahlin vill inte lämna några kommentarer
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA