65-åring valdes in i ungdomsstyrelse

Publicerad 2011-08-31

Kjell Dahlin 65-år valdes in i styrelsen för Sverigedemokratisk ungdom, SDU, i Helsingborg på årsmötet i januari. Detta trots att ungdomsförbundets regelverk sätter ett ålderstak på 30-år för medlemmar. Nu har förbundsstyrelsen ogiltigförklarat valet av Dahlin.

I höstas införde SDU de nya åldersreglerna, men i Helsingborg trodde ungdomsförbundet att det fanns en väg runt regelverket. I samband med att några medlemmar krävde omval, efter att Kjell Dahlin valts in, fick den dåvarande ordföranden, Fredrik Ottosen en idé:

– Jag hade för mig att det för mer än tio år sedan, någonstans i landet förekom att SD kunde ha en representant i SDU:s styrelse, för att stötta de unga och vara en länk till moderpartiet. Så då föreslog jag att det fick bli den varianten i så fall, säger han till Helsingborgs Dagblad.

I efterhand är dock Ottosen självkritisk, till Helsingborgs Dagblad säger han att han borde tagit upp frågan med förbundsstyrelsen.

Felix Lindau som var ordförande på årsmötet där Kjell Dahlin valdes in, står bakom beslutet att sparka Dahlin från styrelsen.

-Som ungdomsförbund är det inte så representativt att ha en som är så gammal i styrelsen. Det var meningen att han skulle hjälpa oss på fötter när vi var nystartade. Man borde nog tagit upp frågan då om han skulle sitta styrelsen. Han kunde lika gärna göra sitt jobb utan att sitta i den, säger Lindau till Expo.se.

SDU i Helsinborg har utsett en ny styrelse.

Kjell Dahlin vill inte lämna några kommentarer
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro