97-årig krigsförbrytare inför rätta

Publicerad 2011-05-06

En av de sista överlevande krigsförbrytarna från Andra världskriget, den 97-årige ungraren Sandor Kepiro, har ställts inför rätta i Budapest. Han dömdes redan 1944 och 1946 men kunde ta sig till Argentina där han bodde i femtio år. Simon Wiesenthalcentret lyckades spåra honom för några år sedan då han återvänt till Europa.

Kepiro var officer i den ungerska armén och anklagas för delaktighet i krigsförbrytelse, ett massmord på 36 judar, romer och serber i januari 1942 i Novi Sad. Sammanlagt dödades tusentals civila i massakern, de sköts eller kastades levande i den isbelagda floden som hämnd för partisanattacker.

Kallar rättegången cirkus
Kepiro hävdar att han är totalt oskyldig, att rättegången är en cirkus och att alla anklagelser bygger på lögner. Han har tidigare utan framgång stämt chefen för Wiesenthalcentret, Efraim Zuroff, för förtal.

I rättssalen stödde han sig på en käpp och höll upp ett plakat: "Mördare av en 97-åring man". Utanför domstolen demonstrerade aktivister med banderollen "Mord har ingen ålder".

"Viktig rättegång"
"Detta är uppenbart en av de sista stora rättegångarna mot en misstänkt från Förintelsen. Det är också den första mot en ungersk krigsförbrytare, och därför viktig eftersom Ungern samarbetade med Nazityskland," konstaterar Efraim Zuroff.

Kepiros försvar bekostas av en "nationell legal stiftelse" som leds av Tamas Nagy Gaudi, parlamentsledamot för högerextrema Jobbik.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro