ungerska_gardet_464_1.jpg

Organisationen "Ungerska gardet" förbjöds 2009. Nu har den återuppstått och grundaren har åtalats. Foto: Expo

Åtalas för militant organisation

Publicerad 2011-03-09

Ungerska åklagare har åtalat Sándor Kormány för att han återskapat den förbjudna organisationen Ungerska gardet. Gruppen förbjöds 2009 med återuppstod med "nytt" namn.

Kormány, som återskapade Ungerska gardet med det fantasifulla namnet "Nya ungerska gardet", förklarade sig icke skyldig till anklagelserna mot honom. Kormány är åtalad för brott mot lagen om rätten till fri sammankomst. Det rapporterar nyhetssajten politics.hu.

En förberedande förhandling hölls i slutet av förra veckan. Åklagarmyndigheten i Ungern jämställer den nya organisationen med den som förbjöds 2009. Kormány säger själv att han inte har startat någon ny organisation utan bara samlat vänner kring sig.

Ungerska gardet är en paramilitär organisation som lyder under det högerextrema partiet Jobbik. Partiet driver en hård linje mot romer och har tre mandat i EU-parlamentet.

Rättegången är planerad att fortsätta i maj. Om Kormány döms riskerar han ett års fängelse.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro