ungerska_gardet_464_1.jpg

Organisationen "Ungerska gardet" förbjöds 2009. Nu har den återuppstått och grundaren har åtalats. Foto: Expo

Åtalas för militant organisation

Publicerad 2011-03-09

Ungerska åklagare har åtalat Sándor Kormány för att han återskapat den förbjudna organisationen Ungerska gardet. Gruppen förbjöds 2009 med återuppstod med "nytt" namn.

Kormány, som återskapade Ungerska gardet med det fantasifulla namnet "Nya ungerska gardet", förklarade sig icke skyldig till anklagelserna mot honom. Kormány är åtalad för brott mot lagen om rätten till fri sammankomst. Det rapporterar nyhetssajten politics.hu.

En förberedande förhandling hölls i slutet av förra veckan. Åklagarmyndigheten i Ungern jämställer den nya organisationen med den som förbjöds 2009. Kormány säger själv att han inte har startat någon ny organisation utan bara samlat vänner kring sig.

Ungerska gardet är en paramilitär organisation som lyder under det högerextrema partiet Jobbik. Partiet driver en hård linje mot romer och har tre mandat i EU-parlamentet.

Rättegången är planerad att fortsätta i maj. Om Kormány döms riskerar han ett års fängelse.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA