Ledare i NPD frias från rashat

Publicerad 2011-03-10

I onsdags undanröjde tysk domstol en tidigare dom mot tre ledare i högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Männen frikänns från anstiftan till rashat mot en svart spelare i det tyska fotbollslandslaget.

Det var under fotbolls-VM i Tyskland 2006 som de tre medlemmarna i NPD spred flygblad med antydningar om att den svarte landslagsspelaren Patrick Owomoyela inte var värdig att spela i det tyska laget, skriver Deutsche Welle. Flygbladen visade Tysklands vita spelartröja med nummer 25, som då var Owomoyelas. Flygbladets slogan lydde: "Vitt – inte bara en färg på en tröja! Utan en färg för ett riktigt NATIONELLT lag!"

I april 2009 dömdes partiledaren Udo Voigt och två andra ledande partimedlemmar för förtal och anstiftan till rashat. Domen överklagades och nu frikänns männen från alla anklagelser. Domstolen anser att flygbladen faller under yttrandefriheten och att användandet av nummer 25 inte är tillräckligt starkt för att peka ut Owomoyela.

Vidare säger domstolen att det inte kan bevisas att ordet "vitt" syftar på Owomoyelas hudfärg eller antyder främlingsfientlighet. Enligt domstolen kan det precis lika gärna uppfattas som kritik mot korruption och manipulation inom fotbollsvärlden.

I rätten vittnade Owomoyela själv om att flygbladskampanjen var den värsta attack han någonsin råkat ut för på grund av sin hudfärg.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro