Antiromsk demonstration planeras i Tjekien

Publicerad 2011-05-25

Ett tjeckiskt högerextremt parti planerar att hålla en demonstration i Přerov, en plats där många romer bor. För två år sedan hölls en likande demonstration på orten. Den slutade med våldsamma sammandrabbningar.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (Arbetarnas sociala rättviseparti), DSSS, har utannonserat att partiet planerar att hålla demonstrationen sista helgen i juni. Någon officiell ansökan har inte lämnats in men från styret i Přerov sägs det att det inte finns några laglig väg att stoppa partiet från att besöka orten, rapporterar Romea.cz.

Beskedet från DSSS kommer två år efter att kravaller utbröt på orten vid en annan antiromsk demonstration. Totalt deltog 700 aktivister vid demonstrationen. Då drabbade högerextremister och polis samman. 31 personer greps, flera skadades, bland annat sex poliser. Demonstrationen arrangerades av Dělnická strana (Arbetarnas parti) som förbjöds förra året. DSSS är en direkt fortsättning på det partiet.

Enligt DSSS vice partiledare Jiří Štěpánek så är den planerade demonstrationen både antirasistisk och mot våld, vilket även den tidigare demonstrationen utgavs sig för att vara.
– Přerov är en ökänd plats där rasistiska attacker är vanliga, ofta utförda av den zigenska minoriteten. Det senaste fallet var den brutala misshandeln av en ung man, som hamnade i ett tillstånd av medvetslöshet. Det är därför namnet på vår manifestationen är "mot rasistiskt våld", säger Štěpánek i ett uttalande enligt Romea.cz.

Štěpánek refererar till en uppmärksammad händelse i mars då en 17-åring misshandlades så svårt att han under en period hamnade i koma. De båda förövarna har av vittnen pekats ut som romer. Två män, 25 och 31 år gamla, har häktats för händelsen. De båda riskerar om de döms för överfallet upp till tio års fängelse.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA