Antiromsk demonstration planeras i Tjekien

Publicerad 2011-05-25

Ett tjeckiskt högerextremt parti planerar att hålla en demonstration i Přerov, en plats där många romer bor. För två år sedan hölls en likande demonstration på orten. Den slutade med våldsamma sammandrabbningar.

Dělnická strana sociální spravedlnosti (Arbetarnas sociala rättviseparti), DSSS, har utannonserat att partiet planerar att hålla demonstrationen sista helgen i juni. Någon officiell ansökan har inte lämnats in men från styret i Přerov sägs det att det inte finns några laglig väg att stoppa partiet från att besöka orten, rapporterar Romea.cz.

Beskedet från DSSS kommer två år efter att kravaller utbröt på orten vid en annan antiromsk demonstration. Totalt deltog 700 aktivister vid demonstrationen. Då drabbade högerextremister och polis samman. 31 personer greps, flera skadades, bland annat sex poliser. Demonstrationen arrangerades av Dělnická strana (Arbetarnas parti) som förbjöds förra året. DSSS är en direkt fortsättning på det partiet.

Enligt DSSS vice partiledare Jiří Štěpánek så är den planerade demonstrationen både antirasistisk och mot våld, vilket även den tidigare demonstrationen utgavs sig för att vara.
– Přerov är en ökänd plats där rasistiska attacker är vanliga, ofta utförda av den zigenska minoriteten. Det senaste fallet var den brutala misshandeln av en ung man, som hamnade i ett tillstånd av medvetslöshet. Det är därför namnet på vår manifestationen är "mot rasistiskt våld", säger Štěpánek i ett uttalande enligt Romea.cz.

Štěpánek refererar till en uppmärksammad händelse i mars då en 17-åring misshandlades så svårt att han under en period hamnade i koma. De båda förövarna har av vittnen pekats ut som romer. Två män, 25 och 31 år gamla, har häktats för händelsen. De båda riskerar om de döms för överfallet upp till tio års fängelse.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro