Högerpopulistiskt parti backade i schweiziska valet

Publicerad 2011-10-24

Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, SVP, backade i söndagens parlamentsval. Samtidigt befäste SVP sin position som landets största parti.

Inför valet hade SVP drivit en intensiv invandrarfientlig kampanj, där partiet beskyllde invandrare för att ta schweizarnas jobb. I opinionsmätningarna inför valet förutspåddes SVP göra ett historiskt framgångsrikt val och bli det första partiet på över 90 år, med över 30 procent av väljarstödet.

Trots detta backade SVP i parlamentsvalet, från 28,8 procent till 25.9 procent, enligt de siffror som presenterades på söndagskvällen. Det är första gången på 20 år som partiet har tappat i väljarstöd.

En av förklaringarna till SVP:s tillbakagång var det Konservativa partiet BDP, som har brutit sig ur SVP och fick 5,4 procent av väljarstödet.

Näst största parti blev Socialdemokraterna med ett väljarstöd på 18,9 procent.

Resultatet från parlamentsvalet väntas inte leda till någon större förändring för landets politiska styre.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA