Högerpopulistiskt parti backade i schweiziska valet

Publicerad 2011-10-24

Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, SVP, backade i söndagens parlamentsval. Samtidigt befäste SVP sin position som landets största parti.

Inför valet hade SVP drivit en intensiv invandrarfientlig kampanj, där partiet beskyllde invandrare för att ta schweizarnas jobb. I opinionsmätningarna inför valet förutspåddes SVP göra ett historiskt framgångsrikt val och bli det första partiet på över 90 år, med över 30 procent av väljarstödet.

Trots detta backade SVP i parlamentsvalet, från 28,8 procent till 25.9 procent, enligt de siffror som presenterades på söndagskvällen. Det är första gången på 20 år som partiet har tappat i väljarstöd.

En av förklaringarna till SVP:s tillbakagång var det Konservativa partiet BDP, som har brutit sig ur SVP och fick 5,4 procent av väljarstödet.

Näst största parti blev Socialdemokraterna med ett väljarstöd på 18,9 procent.

Resultatet från parlamentsvalet väntas inte leda till någon större förändring för landets politiska styre.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro