Omstridd demonstration hölls i Tjeckien

Publicerad 2011-11-28

Förbud drogs tillbaka. I Vimperk i Tjeckien samlades 300 personer i lördags i en demonstration som det högerextrema partiet Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS anordnat. Förra veckan hade polisen förbjudit demonstrationen men domstolen drog tillbaka beslutet.

Det var i måndags som polisen bestämde att demonstrationen inte skulle få genomföras efter att en diskussion som hetsade mot romer hade förts på Facebook under rubriken: "Rörelsen för Vimperk utan oanpassbara romer." Men domstolen drog tillbaka beslutet med motiveringen att en anonym facebookdiskussion inte får ligga till grund för att förbjuda ett partimöte.

Demonstrationen kunde hållas på lördagen och inga oroligheter har rapporterades i samband med den.

Under året har en konflikt mellan majoritetsbefolkningen och romer eskalerat i norra Böhmen och flera anti-romska demonstrationer har hållits i distriktet. Demonstranterna skyller bland annat den ökade kriminaliteten på romer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro