Omstridd demonstration hölls i Tjeckien

Publicerad 2011-11-28

Förbud drogs tillbaka. I Vimperk i Tjeckien samlades 300 personer i lördags i en demonstration som det högerextrema partiet Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS anordnat. Förra veckan hade polisen förbjudit demonstrationen men domstolen drog tillbaka beslutet.

Det var i måndags som polisen bestämde att demonstrationen inte skulle få genomföras efter att en diskussion som hetsade mot romer hade förts på Facebook under rubriken: "Rörelsen för Vimperk utan oanpassbara romer." Men domstolen drog tillbaka beslutet med motiveringen att en anonym facebookdiskussion inte får ligga till grund för att förbjuda ett partimöte.

Demonstrationen kunde hållas på lördagen och inga oroligheter har rapporterades i samband med den.

Under året har en konflikt mellan majoritetsbefolkningen och romer eskalerat i norra Böhmen och flera anti-romska demonstrationer har hållits i distriktet. Demonstranterna skyller bland annat den ökade kriminaliteten på romer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA