110806_jimmie_akesson_464_1.jpg

Åkesson sommartalade i sin hemstad Sölvesborg. Foto: Expo.

Åkesson anklagade media för hetsjakt

Publicerad 2011-08-09

SD-ledarens sommartal kom att bli ett försvarstal där Åkesson anklagade media för att bedriva en hetsjakt mot hans parti och dess meningsfränder. Han slog också fast att Sverigedemokraterna inte kommer att tona ner sin retorik efter terrordåden i Norge.

För andra året i rad höll Jimmie Åkesson sommartal i sin hemstad Sölvesborg. Partiledaren valde att fokusera sitt tal på "skulddebatten" som han menar råder efter terrordåden i Norge. Han gjorde också klart att Sverigedemokraterna inte kommer att förändra sin retorik efter terrordåden.

- Jag kommer fortsätta kalla en spade för en spade, sade han.

Omkring 400 åskådare hade samlats i Fyra årstiders park för att lyssna till Jimmie Åkesson som inledde med att berätta att han hade planerat att tala om två saker: De "bisarra" reaktionerna på hans tal i Almedalen och de "vänsterorienterade villfarelser" som regeringen bedriver i barnomsorgen.

- Men tragedin i Norge ställde allting på huvudet, sade han

Förbannad över debatten


Jimmie Åkesson förklarade att han är imponerad över den norske statsministern Jens Stoltenberg som han menar har agerat så som en statsman bör göra. Vidare berättade han om sin avsky mot det dåd som skakat Norge.

- Han har sagt det som nationen vill och behöver höra, och agerat tryggt och stabilt utan överord och inga hätska utfall. Han har också varit tydlig med att olika åsikter måste accepteras i en demokrati, att dessa förskräckliga händelser inte får leda till en hetsjakt mot åsikter man inte delar, sa Åkesson.

Vidare menade Åkesson att det pågår en hetsjakt i Sverige. Enligt partiledaren har media valt att rapportera selektivt ur Breiviks manifest för att hetsa mot bland annat Sverigedemokraterna. Åkesson menade att hans parti och dess meningsfränder hamnat i skottlinjen i vad han kallar "skulddebatten" som vill tysta "obekväma" åsikter. Motivet till Breiviks dåd är enligt Åkesson primärt en psykisk sjukdom och inte rationell politisk övertygelse.

- Man ska inte göra politik av en sådan här fasansfull tragedi. Därför blir man också givetvis förbannad på den skulddebatt som skapats och som underblåses av precis de krafter som vill tysta den viktiga debatten om den misslyckade invandringspolitiken, sa SD-ledaren.

Förändrar inte retoriken

Tidigare i veckan har det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet gått ut och sagt att de kommer att tona ner sin retorik mot muslimer efter terrordådet. Men det är inte aktuellt för Sverigedemokraterna.

- Begreppsanvändning och problembeskrivning utgör ingen åsiktsgemenskap och medför inget ansvar. Inte så länge lösningarna på problemen är väsenskilda och synen på demokratin och våldsanvändning är motsatta, deklarerade Åkesson.

Han slog också ifrån sig att Anders Behring Breivik skulle vara nationalist, konservativ eller kristen utan menade att han använt sig av dessa epitet av både förvirrade och taktiska skäl. Men att media köpt det mesta i manifestet okritiskt.

- Till exempel beskriver han sig som kristen och vill starta en till namnet kristen krigarsekt som ska mörda oliktänkande och ta herraväldet över Europa och delar av Mellanöstern. Där av tar vissa liberala och vänsterorienterade som intäkt att just kristen fundamentalism är lika farlig som muslimsk fundamentalism.

Inte som islamistisk terror


SD-ledaren ställde också retoriskt frågan om han inte själv av "den politiskt korrektas vän" kan anklagas för att skuldbelägga muslimer för terror utförda av ensamma galningar:

- Nej, det är inte alltid bara den som utför handlingen som är skyldig om det finns andra som delar terroristens politiska eller religiösa ideologi och som propagerar för våld och terror, då bär de också ett tungt moraliskt ansvar.

Talet avslutades med att partiledaren konstaterade att det varit ett fantastiskt år samt att väljarstödet ökat. Trots den "hetsjakt" som han menar pågår mot partiet.

- Våra motståndares jakt på silverkulan har fortsatt. Den där silverkulan som ska ta kål på oss. Man kan fortsätta leta men man kommer inte att hitta en sådan kula, sade han.

Daniel Vergara

FOTNOT: Artikeln publicerades 110807, men på grund av tekniska problem har den fått en felaktig datumangivelse.

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA