sdpol_jimmie_akesson_464_2.jpg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppgav i SVT debatt att 80 procent av arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige är okvalificerad arbetskraft. Den siffran går inte att hitta någonstans men partiet räknar på ett eget sätt. Foto Expo.

Åkesson uppger fel siffror om arbetskraftsinvandring

Publicerad 2011-12-09

80 procent av alla arbetskraftsinvandrare är okvalificerad arbetskraft. Det påstod Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt i SVT i förra veckan. Men en undersökning som gjorts av Svenska Dagbladet visar att Åkessons siffror inte stämmer.

I debatten i SVT:s Aktuellt som behandlade integration och invandring debatterade Åkesson mot Centerns partiledare Annie Lööf. Åkesson hävdade att 80 procent av dem som kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare är okvalificerad arbetskraft.

Migrationsverket använder inte ordet "okvalificerad" utan bedömer utifrån fyra olika kategorier beroende på vilken utbildning som krävs för att klara av ett jobb. Den kategorin som kräver minst utbildning är "Arbete utan krav på särskild yrkesutbildning". Av alla som beviljades arbetstillstånd i Sverige hittills i år hamnar cirka 40 procent inom den kategorin. Den siffra som Åkesson uppgav var alltså dubbelt så hög som Migrationsverkets, uppger SvD.

Sverigedemokraterna säger till SvD att de har räknat annorlunda än Migrationsverket för att få fram sina siffror. De räknar inte bara in de som tillhör kategorin "Arbete utan krav på särskild yrkesutbildning" utan även alla yrken i andra kategorier som inte kräver en treårig högskoleutbildning.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till SvD att ordet okvalificerad inte är helt rätt och att man istället skulle ha valt ordet lågkvalificerad.

Sverigedemokraternas lista över sådana lågkvalificerade yrken är lång och innehåller bland annat lager- och transportassistenter, hantverkare, maskinoperatörer och montörer. Men inte heller om man räknar in dessa yrkesgrupper kommer siffrorna upp till Sverigedemokraternas 80 procent.

"Den linje vi drivit under många år är att arbetskraftsinvandringen ska vara begränsad till delar av den grupp som Migrationsverket kallar 'arbete som kräver teoretisk specialkompetens'. Hela den gruppen utgör idag lite drygt tjugo procent av det totala antalet arbetskraftsinvandrare", skriver Bylund till SvD.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro