110531_emil_hagberg_464_01.jpg

Åklagare riktar återigen blicken mot Emil Hagberg, ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens tidning "Nationellt motstånd". Foto: Expo

Åklagare utreder nazistsajt

Publicerad 2011-05-31

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot Emil Hagberg, ansvarig utgivare för nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens tidning. Det gäller en kommentar med rubriken "Sagan snart slut för finansjuden!".

Personen som har skrivit kommentaren uppmanar bland annat sina vänner att "resa galgar" eftersom judar, som skribenten kallar för "parasiter", obehindrat tas emot i Sverige. Justitiekanslern gör bedömningen att kommentaren kan utgöra hets mot folkgrupp och myndigheten ger en åklagare i uppgift att utreda händelsen.

Kommentaren publicerades på organisationens sajt den 13 april i år.

Tidningens ansvarige utgivare Emil Hagberg förekommer sen tidigare i flera liknande mål. Svea hovrätt fastställde nyligen en fängelsedom mot honom och i juni ska Stockholms tingsrätt hålla ytterligare en rättegång mot Hagberg. Samtliga brott gäller hets mot folkgrupp.

Hagberg är även dömd till ett längre fängelsestraff för vapenbrott och misshandel. Detta efter att polisen i september 2006 hittade skjutvapen gömda i en skog i Upplands Väsby utanför Stockholm. Med hjälp av fingeravtryck kunde polisen koppla vapnen till Hagberg.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro