110531_emil_hagberg_464_01.jpg

Åklagare riktar återigen blicken mot Emil Hagberg, ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens tidning "Nationellt motstånd". Foto: Expo

Åklagare utreder nazistsajt

Publicerad 2011-05-31

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot Emil Hagberg, ansvarig utgivare för nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens tidning. Det gäller en kommentar med rubriken "Sagan snart slut för finansjuden!".

Personen som har skrivit kommentaren uppmanar bland annat sina vänner att "resa galgar" eftersom judar, som skribenten kallar för "parasiter", obehindrat tas emot i Sverige. Justitiekanslern gör bedömningen att kommentaren kan utgöra hets mot folkgrupp och myndigheten ger en åklagare i uppgift att utreda händelsen.

Kommentaren publicerades på organisationens sajt den 13 april i år.

Tidningens ansvarige utgivare Emil Hagberg förekommer sen tidigare i flera liknande mål. Svea hovrätt fastställde nyligen en fängelsedom mot honom och i juni ska Stockholms tingsrätt hålla ytterligare en rättegång mot Hagberg. Samtliga brott gäller hets mot folkgrupp.

Hagberg är även dömd till ett längre fängelsestraff för vapenbrott och misshandel. Detta efter att polisen i september 2006 hittade skjutvapen gömda i en skog i Upplands Väsby utanför Stockholm. Med hjälp av fingeravtryck kunde polisen koppla vapnen till Hagberg.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA