110526_amos_oz_464_1.jpg

Amos Oz fyllde aulan på Handelshögskolan i Stockholm på torsdagen. Tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattson talade han om tolerans. Foto: Expo

Amos Oz på besök i Sverige

Publicerad 2011-05-26

Den israeliske författaren Amos Oz är på besök i Sverige. På torsdagen höll han ett seminarium om tolerans på Handelshögskolan i Stockholm.

110526_amos_oz_232_2.jpgAmos Oz. Foto: Expo
"Make peace – not love". Bevingade ord som stiftats av Amos Oz, den israeliske författaren som just nu är på besök i Sverige. På torsdagen deltog han på ett seminarium arrangerat av bland annat Expo utbildning och Teskedsordern.

Oz, som bland annat skrivit boken "Hur man botar en fanatiker" talade om tolerans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattsson. Författaren varvade ett anekdotiskt berättande med budskapet om hur viktigt det är att känna empati för sina medmänniskor.

– Tänk hur tråkigt ett samhälle skulle vara om alla var likadana, sa Amos Oz, bland annat.

Fanatikern, oavsett om personen i fråga är nazist, militant islamist eller militant israel, beskrivs av Oz som ett vandrande utropstecken. Hur botar man då en sådan? Svaret är att det kräver mycket tid och personligt engagemang.

I seminariet sa Oz att en av möjligheterna i att förändra en fanatisk person är att få henne att förstå sin motpart.

– En person som känner empati med andra och som ser skillnader i personer, den människan är inte en fanatiker, sa han.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro