110526_amos_oz_464_1.jpg

Amos Oz fyllde aulan på Handelshögskolan i Stockholm på torsdagen. Tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattson talade han om tolerans. Foto: Expo

Amos Oz på besök i Sverige

Publicerad 2011-05-26

Den israeliske författaren Amos Oz är på besök i Sverige. På torsdagen höll han ett seminarium om tolerans på Handelshögskolan i Stockholm.

110526_amos_oz_232_2.jpgAmos Oz. Foto: Expo
"Make peace – not love". Bevingade ord som stiftats av Amos Oz, den israeliske författaren som just nu är på besök i Sverige. På torsdagen deltog han på ett seminarium arrangerat av bland annat Expo utbildning och Teskedsordern.

Oz, som bland annat skrivit boken "Hur man botar en fanatiker" talade om tolerans med EU-minister Birgitta Ohlsson och läraren Christer Mattsson. Författaren varvade ett anekdotiskt berättande med budskapet om hur viktigt det är att känna empati för sina medmänniskor.

– Tänk hur tråkigt ett samhälle skulle vara om alla var likadana, sa Amos Oz, bland annat.

Fanatikern, oavsett om personen i fråga är nazist, militant islamist eller militant israel, beskrivs av Oz som ett vandrande utropstecken. Hur botar man då en sådan? Svaret är att det kräver mycket tid och personligt engagemang.

I seminariet sa Oz att en av möjligheterna i att förändra en fanatisk person är att få henne att förstå sin motpart.

– En person som känner empati med andra och som ser skillnader i personer, den människan är inte en fanatiker, sa han.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA