ANC:s Julius Malema dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-09-13

Julius Malema som leder ANC:s ungdomsförbund har dömts för hets mot folkgrupp av högsta domstolen efter att han sjungit sången "Shoot the Boer". Enligt domstolens beslut förbjuds sången.

"Shoot he Boer" är en kampsång från apartheidtiden som handlar om mord på vita bönder. Julius Malema och hans partikamrater menar att sången inte ska förstås bokstavligt utan betraktas som en protestsång mot apartheidsystemet. Domare Collin Lamont menade dock att texten är nedsättande och avhumaniserande, rapporterar BBC.

Om Julius Malema inte hörsammar domstolen riskerar han att dömas till fängelse. Enligt vad BBC uppger så riskerar Julius Malema att uteslutas från partiet.

Julius Malema har vid flera möten sjungit sången. I samband med att sången behandlades i en lägre rättslig instans sa Alana Baily från den afrikandiska organisationen Afriforum att sången var att betrakta som uppmaning till mord mot vita.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro