ANC:s Julius Malema dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-09-13

Julius Malema som leder ANC:s ungdomsförbund har dömts för hets mot folkgrupp av högsta domstolen efter att han sjungit sången "Shoot the Boer". Enligt domstolens beslut förbjuds sången.

"Shoot he Boer" är en kampsång från apartheidtiden som handlar om mord på vita bönder. Julius Malema och hans partikamrater menar att sången inte ska förstås bokstavligt utan betraktas som en protestsång mot apartheidsystemet. Domare Collin Lamont menade dock att texten är nedsättande och avhumaniserande, rapporterar BBC.

Om Julius Malema inte hörsammar domstolen riskerar han att dömas till fängelse. Enligt vad BBC uppger så riskerar Julius Malema att uteslutas från partiet.

Julius Malema har vid flera möten sjungit sången. I samband med att sången behandlades i en lägre rättslig instans sa Alana Baily från den afrikandiska organisationen Afriforum att sången var att betrakta som uppmaning till mord mot vita.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA