smr_genre_464_01.jpg

Inom vit makt-miljön är Svenska motståndsrörelsen den organisation som kopplats till flest anmälda hatbrott. Foto: Expo

Anmälda hatbrott minskar

Publicerad 2011-06-30

Islamofobiska hatbrotten ökade. Antalet anmälda hatbrott minskade under förra året jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen anmälningar där förövaren haft islamofobiska motiv kraftigt. Det visar Brottsförebyggande rådets årsrapport om hatbrott.

Jämfört med året innan minskade antalet anmälda hatbrott under 2010 med elva procent. Framförallt minskade anmälningarna gällande homofobiska och antisemitiska brott. Men trots att andelen polisanmälda hatbrott totalt sätt minskade under förra året, så ökade anmälningarna där förövarna haft ett islamofobiskt motiv med 40 procent jämfört med föregående år. Drygt 270 anmälningar under 2010 betraktas röra islamofobiska hatbrott.

74 procent av anmälningarna under 2010 var kopplade främlingsfientlighet och rasism, 15 procent var homofobiska och elva procent av anmälningar var kopplade till antireligiösa yttringar.

Även anmälningar där förövaren hade kopplingar till vit makt-världen minskade under året. Totalt har Brottsförebyggande rådet, Brå, identifierat knappt 450 anmälningar kopplade till vit makt-miljön. Det är drygt 100 färre än året innan. Vanligaste brottstypen var hets mot folkgrupp följt av klotter och skadegörelse samt olaga hot och ofredande.

Av de anmälningar som kunde härledas till en organisation, så var anmälningar kopplade till Svenska motståndsrörelsen vanligast, följt av Svenskarnas parti.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA