Högerpopulistiskt partis kampanj utreds

Publicerad 2011-10-21

Åklagare i Schweiz utreder om det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) har brutit mot landets lagar om diskriminering i en annons. Kampanjen beskriver ett mord utfört av en kosovoalban och har rubriken "Kosovoalbaner hugger Schweizare."

Det var den 14 oktober som två kosovoalbaner via sina advokater hävdade att SVP:s annons diskriminerar en hel folkgrupp. Anmälan har nu lett till att åklagare i Zürich utreder annonsen, rapporterar The Locals schweiziska nyhetsförmedling.

SVP:s annons beskriver ett mord där en kosovoalban skurit halsen av en alpinbrottare. Alpinbrottning är en schweizisk form för brottning.

Flera tidningar vägrade publicera annonsen med texten "kosovoalbaner hugger schweizare" men accepterade annonsen något nedtonad med rubriken "en kosovoalban hugger en schweizare". Annonsen sprids dock i sitt original på internet i samband med partiets kampanj "stoppa massinvandringen".

Partiet uppger att det inte oroar sig för myndigheternas utredning, eftersom SVP hävdar att annonskampanjen bara tar upp en sann händelse. Men annonsen har mött stark kritik, först och främst från kosovoalbanskt håll men också från vänsterpolitiker och den katolska kyrkan. Flera Biskopar anklagade partiet och medierna för anstiftan till hat mot kosovoalbaner.

SVP väntas bli landets största parti och få över 30 procent av rösterna vid söndagens parlamentsval.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro