Högerpopulistiskt partis kampanj utreds

Publicerad 2011-10-21

Åklagare i Schweiz utreder om det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) har brutit mot landets lagar om diskriminering i en annons. Kampanjen beskriver ett mord utfört av en kosovoalban och har rubriken "Kosovoalbaner hugger Schweizare."

Det var den 14 oktober som två kosovoalbaner via sina advokater hävdade att SVP:s annons diskriminerar en hel folkgrupp. Anmälan har nu lett till att åklagare i Zürich utreder annonsen, rapporterar The Locals schweiziska nyhetsförmedling.

SVP:s annons beskriver ett mord där en kosovoalban skurit halsen av en alpinbrottare. Alpinbrottning är en schweizisk form för brottning.

Flera tidningar vägrade publicera annonsen med texten "kosovoalbaner hugger schweizare" men accepterade annonsen något nedtonad med rubriken "en kosovoalban hugger en schweizare". Annonsen sprids dock i sitt original på internet i samband med partiets kampanj "stoppa massinvandringen".

Partiet uppger att det inte oroar sig för myndigheternas utredning, eftersom SVP hävdar att annonskampanjen bara tar upp en sann händelse. Men annonsen har mött stark kritik, först och främst från kosovoalbanskt håll men också från vänsterpolitiker och den katolska kyrkan. Flera Biskopar anklagade partiet och medierna för anstiftan till hat mot kosovoalbaner.

SVP väntas bli landets största parti och få över 30 procent av rösterna vid söndagens parlamentsval.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA