Antalet anmälda hatbrott minskar i Finland

Publicerad 2011-10-31

Antalet hatbrott minskar i Finland. Det visar en sammanställning över de hatbrott som kommit polisen till känna, rapporterar Helsingin Sanomat.

Enligt en rapport som sammanställts av polisen minskade antalet anmälda hatbrott med 20 procent under perioden januari till september, jämfört med samma period föregående år. Siffrorna anses dock vara osäkra. Enligt Jennu Niema, utredare på polisen, så är det bara en liten andel av de faktiska brotten som kommer till polisens kännedom.

Rapporten visar att i nio av tio fall hade de anmälda hatbrotten rasistiska motiv. I över 80 procent av fallen tillhörde förövaren majoritetsbefolkningen och offret en minoritet. Somalier, turkar och irakier tillhörde de mest utsatta.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro