110828_pro_deutschland_464_1.jpg

Aktivister från Pro-rörelsen demonstrerade i Berlin. Foto: Maik Baumgärtner

Konferens mot "islamisering" i Berlin

Publicerad 2011-08-30

Närmare 150 anhängare till partiet Pro-tyska medborgarrörelsen (Bürgerbewegung pro Deutschland) och representanter från belgiska Vlaams Belang deltog under helgen i en "anti islamiseringskonferens" i Berlin.

Den så kallade Pro-rörelsen hade sedan länge utannonserat "anti-islamiseringskonferensen" som höjdpunkten i deras kampanj inför valet i Berlin den 18 september. Förutom Pro-rörelsens företrädare, deltog Hilde De Lobel, Barbara Bonte och ytterligare ett par medlemmar från belgiska Vlaams Belang på konferensen.

Efter att Patrik Brinkmann dragit sig tillbaka från politiken och sin post som internationell sekreterare för Pro-rörelsen, verkar det som att Pro-rörelsen förlorat en del av sin attraktionskraft. Susanne Winter från österrikiska FPÖ och amerikanen Taylor Rose från Ungdomar för västerländsk civilisation, som hade planerat att delta, ställde in sin resa till Berlin.

"Anti-islamiseringskonferensen" bestod i princip av en presskonferens och två offentliga demonstrationer.

På lördagen demonstrerade ett 20-tal av partiets anhängare i ett område i Berlin där många med utländsk bakgrund bor. En kvinnlig demonstrant var insvept i svarta kläder där bara hennes ögon var synliga. Andra partiaktivister bar plakat med texten: "Våra kvinnor förblir fria". Ett hundratal boende samlades för att protestera mot demonstrationen. Efter att högerpopulisterna hållit några tal lämnade de området.

På söndagen hölls ytterligare en demonstration. Innan denna startade hade ett 15-tal nazister samlats på platsen för att delta. Polisen och organisatörerna stoppade dock deras deltagande. Närmare 120 personer vandrade mot Brandenburger Port, där ett två timmar långt möte hölls. Alla tal som hölls rörde "islamfrågor" och integration, med krav som: "vi vill inte ha några burkor eller moskéer."
Maik Baumgärtner

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro