Anti-romska protester i Tjeckien

Publicerad 2011-09-12

På lördagen utbröt anti-romska protester i nordvästra Tjeckien när flera hundra medlemmar av det högerextrema partiet DSSS demonstrerade i tre städer. Polisen fick mota stenkastande demonstranter med vattenkanoner och grep 21 personer varav två bar nazistsymboler, uppger TT.

Oroligheter bröt ut i Varnsdorf, Nový Bor och Rumburk och hundratals poliser var på plats när Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, demonstrerade mot stigande brottslighet som skylldes på ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

I staden Rumburk höll nätverket "Hat är ingen lösning"(Nenávist není řešení) en motdemonstration för att stötta den lokala romska befolkningen i området och närvarande var även den tjeckiska kommissionären för mänskliga rättigheter, Monika Šimůnková.

Hetsigare blev dock demonstrationen i Varnsdorf där soptunnor stod i brand och rökbomber small. I tumultet som uppstod mellan hundratals demonstranter och kravallpolis höll sig allmänheten på avstånd.

"Med tanke på att det fanns tre upplopp här idag, var jag lite orolig för att den lokala befolkningen skulle gå med i dessa men det hände aldrig, så jag vill tacka medborgarna i Varnsdorf för att de stannade hemma, sade den tjeckiske inrikesministern Jan Kubice i tjeckisk television, enligt Romea.cz.
Maria-Pia Cabero

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA