Anti-romska protester i Tjeckien

Publicerad 2011-09-12

På lördagen utbröt anti-romska protester i nordvästra Tjeckien när flera hundra medlemmar av det högerextrema partiet DSSS demonstrerade i tre städer. Polisen fick mota stenkastande demonstranter med vattenkanoner och grep 21 personer varav två bar nazistsymboler, uppger TT.

Oroligheter bröt ut i Varnsdorf, Nový Bor och Rumburk och hundratals poliser var på plats när Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, demonstrerade mot stigande brottslighet som skylldes på ökad inflyttning av romer från andra delar av landet.

I staden Rumburk höll nätverket "Hat är ingen lösning"(Nenávist není řešení) en motdemonstration för att stötta den lokala romska befolkningen i området och närvarande var även den tjeckiska kommissionären för mänskliga rättigheter, Monika Šimůnková.

Hetsigare blev dock demonstrationen i Varnsdorf där soptunnor stod i brand och rökbomber small. I tumultet som uppstod mellan hundratals demonstranter och kravallpolis höll sig allmänheten på avstånd.

"Med tanke på att det fanns tre upplopp här idag, var jag lite orolig för att den lokala befolkningen skulle gå med i dessa men det hände aldrig, så jag vill tacka medborgarna i Varnsdorf för att de stannade hemma, sade den tjeckiske inrikesministern Jan Kubice i tjeckisk television, enligt Romea.cz.
Maria-Pia Cabero

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro