Anti-romska protester i Tjeckien

Publicerad 2011-10-10

Tre personer greps efter lördagens anti-romska protester i den Tjeckiska staden Ústí nad Labem. Proteste var under ledning av det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS.

Runt 300 anti-romska demonstranter marscherade genom staden i helgen. Demonstranterna skanderade rasistiska slagord och möttes av högljudda motdemonstranter. Ett femtiotal poliser höll de båda sidorna isär. Den polisiära närvaron var stor runt om i staden, med polishelikoptrar cirkulerande i luften, rapporterar den Tjeckiska nyhetssajten Romea.

Två personer greps i samband med protesten för att ha burit nazistiska symboler på sina jackor. Bland annat med texten "Blood and Honour" som är namnet på ett internationellt nazistiskt nätverk. Tjeckisk polis meddelade att det var för tidigt att säga om de båda männen var misstänkta för brott, skriver Romea.

Tidigare på lördagen grep polisen en man beväpnad med en machete. Polisen upptäckte även högar av gatsten längs den planerade demonstrationsvägen. I en källare längs rutten hittades träverktyg och stenar.

Även i staden Varnsdorf hölls en anti-romsk protest under lördagen. Det är den nionde helgen i rad som anti-romska protester förekommer i staden.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro