Anti-romska protester i Tjeckien

Publicerad 2011-10-10

Tre personer greps efter lördagens anti-romska protester i den Tjeckiska staden Ústí nad Labem. Proteste var under ledning av det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS.

Runt 300 anti-romska demonstranter marscherade genom staden i helgen. Demonstranterna skanderade rasistiska slagord och möttes av högljudda motdemonstranter. Ett femtiotal poliser höll de båda sidorna isär. Den polisiära närvaron var stor runt om i staden, med polishelikoptrar cirkulerande i luften, rapporterar den Tjeckiska nyhetssajten Romea.

Två personer greps i samband med protesten för att ha burit nazistiska symboler på sina jackor. Bland annat med texten "Blood and Honour" som är namnet på ett internationellt nazistiskt nätverk. Tjeckisk polis meddelade att det var för tidigt att säga om de båda männen var misstänkta för brott, skriver Romea.

Tidigare på lördagen grep polisen en man beväpnad med en machete. Polisen upptäckte även högar av gatsten längs den planerade demonstrationsvägen. I en källare längs rutten hittades träverktyg och stenar.

Även i staden Varnsdorf hölls en anti-romsk protest under lördagen. Det är den nionde helgen i rad som anti-romska protester förekommer i staden.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA