FN oroas över hat mot romer i Bulgarien

Publicerad 2011-10-05

FN är oroas över romernas situation i Bulgarien. På tisdagen uppmanade FN politiker att föra en hårdare linje mot de anti-romska protesterna i landet.

Rupert Colville, FN:s talesman för mänskliga rättigheter, säger att Bulgariens politiska ledare måste ta starkt avstånd från hatiska uttalanden mot romer och att polisen måste fortsätta föra ett aktivt arbete för att skydda romska kvarter från hot och skadegörelser, rapporterar Sofia News Agency.

– Vi är mycket oroliga över de anti-romska demonstrationerna som har varit i Bulgarien sedan den 23 september, säger Colville.

Demonstrationerna triggades igång när en man blev överkörd och dödad av en romsk man i staden Katunitsa den 23 september. Efter det har anti-romska protesterna spridit sig.

– Det är oacceptabelt att en hel grupp bestraffas kollektivt för ett brott utfört av en enskild, säger Colville.

FN betonar de att hatiska utspelen mot romer är mycket oroväckande. Nio procent av befolkningen i Bulgarien är romer. De flesta av dem bor i områden med hög fattigdom, arbetslöshet och utbildningsnivån är låg.

Enligt experter finns det ett allmänt missnöje mot korruption, ökade klyftor mellan fattiga och rika samt ett ineffektivt rättsväsende. Experterna menar att det är därför bulgarer vänder sig emot romska och turkiska minoriteter.

Även i Tjeckien och Ungern förekommer anti-romska protester. Många romer är oroliga för deras barn och deras egen säkerhet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro