FN oroas över hat mot romer i Bulgarien

Publicerad 2011-10-05

FN är oroas över romernas situation i Bulgarien. På tisdagen uppmanade FN politiker att föra en hårdare linje mot de anti-romska protesterna i landet.

Rupert Colville, FN:s talesman för mänskliga rättigheter, säger att Bulgariens politiska ledare måste ta starkt avstånd från hatiska uttalanden mot romer och att polisen måste fortsätta föra ett aktivt arbete för att skydda romska kvarter från hot och skadegörelser, rapporterar Sofia News Agency.

– Vi är mycket oroliga över de anti-romska demonstrationerna som har varit i Bulgarien sedan den 23 september, säger Colville.

Demonstrationerna triggades igång när en man blev överkörd och dödad av en romsk man i staden Katunitsa den 23 september. Efter det har anti-romska protesterna spridit sig.

– Det är oacceptabelt att en hel grupp bestraffas kollektivt för ett brott utfört av en enskild, säger Colville.

FN betonar de att hatiska utspelen mot romer är mycket oroväckande. Nio procent av befolkningen i Bulgarien är romer. De flesta av dem bor i områden med hög fattigdom, arbetslöshet och utbildningsnivån är låg.

Enligt experter finns det ett allmänt missnöje mot korruption, ökade klyftor mellan fattiga och rika samt ett ineffektivt rättsväsende. Experterna menar att det är därför bulgarer vänder sig emot romska och turkiska minoriteter.

Även i Tjeckien och Ungern förekommer anti-romska protester. Många romer är oroliga för deras barn och deras egen säkerhet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA