Antimuslimsk organisation får anslag av Oslo kommun

Publicerad 2011-11-29

Den norska antimuslimska organisation Human rights service får en miljon kronor i stöd av Oslos kommun. Trots att det stormat kring organisationen efter Anders Breiviks terrordåd och att organisationen publicerar antimuslimskt material.

Efter Anders Breiviks terrordåd kritiserades Human rights service. Krav har ställts på att organisation inte ska få några statliga medel. I förslaget till statsbudget halveras stödet till Human right service. Oslo kommun däremot beviljar organisationen en miljon kronor, det är mer pengar än vad någon annan organisation beviljats, rapporterar Vepsen.no.

Human right service sprider bland annat den antimuslimska konspirations-teorin om Eurabia, vilket är en teori som har inspirerat Anders Breivik.

I en artikelserie på Human rights service hemsida presenterar organisationen vad de kallar Bat Ye'ors "forskning". Bat Ye'or, vars riktiga namn är Giséle Littman, är en ikon inom den antimuslimska miljön och har skrivit flera böcker om "Eurabia".

"Eurabia är namnet på en ny geo-politisk enhet som den politiska eliten i EU och den arabiska ligan försöker att skapa genom en tät integrering av Europa, Nord-Afrika och mellanöstern (…) genom en rad multilaterala avtal, intentionsförklaringar och fördrag har EU redan bundit sig till en politisk kurs som innebär en avkristning och islamisering av Europa" står det på Human rights service hemsida.

I anslutning till texten länkar Human rights service till en text av bloggaren Fjordman vars riktiga namn är Peder Jensen. Fjordman är även han känd i den antimuslimska miljön och en inspirationskälla till Breivik.

Rita Karlsen som är chef för Human right service menar att de haft en anställd som intresserat sig för Eurabia-teorierna, men att han inte längre är anställd. Hon ser inga problem med att han fick skriva om "Eurabia" på hemsidan.

– Det har han fått göra, han har rätt till att diskutera sitt ämne, säger hon till Expo.se.

Vidare säger Karlsen att de publicerat flera teorier som inte organisationen står för, men som hon anser är värda att kommentera utan att gå i god för dem.

– Vi har ingen antimuslimsk agenda, vi har en kritisk blick mot invandringspolitiken och en kritisk blick till delar av islam. Det är skamligt att man inte får lova att diskutera det som inte går i takt med vad andra står för, säger hon.

Human rights service hemsida är full med islamofobiska texter och den litteratur som rekommenderas av organisationen rör sig nästan uteslutande om böcker riktade mot islam.

I en recension angående en bok på sidan står det:

"Inom islam har man nämligen ingen tradition för diskussioner. Här betyder opposition omgående: uppmaning till en kamp på liv och död"
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro