Antisemitism får draghjälp av lågkonjunktur

Publicerad 2011-02-22

I kölvattnet av Greklands djupa ekonomiska kris riktas nu ilskan mot judarna, rapporterar LA Times. Det ekonomiska läget gör att antisemitismen stärker sitt fäste i landet.

Trots ekonomiska stödpaket från EU sjunker Grekland allt djupare ned sin värsta lågkonjunktur på 17 år.

– Trycket från fanatiker och högerextrema rörelser har alltid varit utbrett i Grekland. Men i och med finanskriser växer antisemitismen sig starkare, säger David Saltiel, ledare för Central Jewish Board of Greece.

Sedan i maj, då ett monument över Förintelsens offer invigdes i Aten, har synagogor, judiska kyrkogårdar och Förintelsemonument runt om i landet på olika utsatts för skadegörelse. Samtidigt ökar irritationen över stigande arbetslöshet och invandring.

När president Karolos Papoulias och den socialistiska regeringen gästades av ett antal judiskt amerikanska ledare sågs besöket inte med blida ögon av stora delar av
befolkningen. Besök var tänkt att stärka Israels och Greklands återupptagna relation.

Men motståndet lät sig inte vänta och stora delar av befolkningen var inte alls roade. En av Greklands mest namnkunniga kompositörer, Mikis Theodorakis, gick ut i en tv-intervju och erkände sig öppet antisemitisk. Han hävdade att sionismen och dess ledare hade intagit landet och att det var sionisterna som tagit kontroll över det amerikanska bankväsendet och orsakat krisen i Grekland.

Nu protesterar flera människorättskämpar och antisemitiska motståndare mot utvecklingen, skriver LA Times.

– Grekland kan inte fortsätta blunda för och förneka problemen med antisemitismen, det är för farligt, säger Anna Stai på Antinazistiskt Initiativ.

Samtidigt säger människorättskämpen Panayotes Dimitras att så länge man fortsätter gömma undan problemen, så lämnas dörrarna vidöppna för extremister med antisemitiska åsikter.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro