Antisemitism får draghjälp av lågkonjunktur

Publicerad 2011-02-22

I kölvattnet av Greklands djupa ekonomiska kris riktas nu ilskan mot judarna, rapporterar LA Times. Det ekonomiska läget gör att antisemitismen stärker sitt fäste i landet.

Trots ekonomiska stödpaket från EU sjunker Grekland allt djupare ned sin värsta lågkonjunktur på 17 år.

– Trycket från fanatiker och högerextrema rörelser har alltid varit utbrett i Grekland. Men i och med finanskriser växer antisemitismen sig starkare, säger David Saltiel, ledare för Central Jewish Board of Greece.

Sedan i maj, då ett monument över Förintelsens offer invigdes i Aten, har synagogor, judiska kyrkogårdar och Förintelsemonument runt om i landet på olika utsatts för skadegörelse. Samtidigt ökar irritationen över stigande arbetslöshet och invandring.

När president Karolos Papoulias och den socialistiska regeringen gästades av ett antal judiskt amerikanska ledare sågs besöket inte med blida ögon av stora delar av
befolkningen. Besök var tänkt att stärka Israels och Greklands återupptagna relation.

Men motståndet lät sig inte vänta och stora delar av befolkningen var inte alls roade. En av Greklands mest namnkunniga kompositörer, Mikis Theodorakis, gick ut i en tv-intervju och erkände sig öppet antisemitisk. Han hävdade att sionismen och dess ledare hade intagit landet och att det var sionisterna som tagit kontroll över det amerikanska bankväsendet och orsakat krisen i Grekland.

Nu protesterar flera människorättskämpar och antisemitiska motståndare mot utvecklingen, skriver LA Times.

– Grekland kan inte fortsätta blunda för och förneka problemen med antisemitismen, det är för farligt, säger Anna Stai på Antinazistiskt Initiativ.

Samtidigt säger människorättskämpen Panayotes Dimitras att så länge man fortsätter gömma undan problemen, så lämnas dörrarna vidöppna för extremister med antisemitiska åsikter.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA