Antiterrorarbete kränker muslimer

Publicerad 2011-05-23

Amerikanska myndigheter använder hemliga agenter för att få boende i utsatta områden att planera terrordåd. Arbetsmetoderna kränker människors rättigheter och förvärrar islamofobi, menar människorättsgruppen Center for human rights and global justice.

Organisationen, förkortat CHR&GJ, har i en rapport granskat tre aktuella rättsfall där amerikanska myndigheter använt sig av hemliga agenter för att förmå människor att delta i planeringen av terrordåd. Fallen har lett till att flera personer dömts till fängelse mellan 25 år och livstid.

Enligt CHR&GJ skickar den amerikanska staten regelbundet ut avlönade agenter till bostadsområden där många muslimer bor. Agenterna arbetar med brottsprovokation. De erbjuder bland annat pengar, vapen och hjälp med planering för att locka till sig potentiella terrorister.

– Regeringens ansvar är att utreda brott, inte att själva iscensätta dem i redan utsatta områden, säger Amna Akbar vid CHR&GJ, i ett pressmeddelande.

I ett fall uppger organisationen att en man blev erbjuden 250 000 dollar och en ny bil för att han skulle delta i planeringen av en attack mot en lokal synagoga. Agenten försåg också mannen med vapen och planer. Pengar och vapen som CHR&GJ anser senare användes mot mannen när han åtalades.

Mannen bodde i Newburgh som enligt en anhörig till den åtalade är "en väldigt fattig stad".

– Regeringen borde använda pengarna till framtida investeringar i vårt samhälle istället för att lägga miljontals dollar på påhittade rättsfall som inte gör någon säkrare, sa en anhörig till den åtalade till CHR&GJ.

I slutsatserna från rapporten uppmanar CHR&GJ den amerikanska staten att se över sina arbetsmetoder i antiterroristarbetet. De vill också att myndigheterna slutar att enbart rikta sina kampanjer mot muslimer.

CHR&GJ har sin bas vid New York Universitys School of law.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro