110107_bragg_464.jpg

Billy Bragg tror att det är hans engagemang mot högerextrema BNP som är orsaken till breven. Foto: Pete Dunwell

Artist utsatt för hatkampanj

Publicerad 2011-01-07

Den brittiska musikern och antirasisten Billy Bragg har utsatts för en hatkampanj. Grannar till honom har fått brev där de uppmanas driva honom ur kvarteret.

Runt 30 brev utan avsändare, där Bragg anklagas för att vara hycklare som lever under välbeställda förhållanden samtidigt som han ansluter sig till de socialistiska idéerna, har skickats till boende i Burton Bradstock, rapporterar The Guardian. I brevet beskylls Bragg även för att vara en byfåne, antibrittisk och för invandring.

En som reagerat på utskicket är Simon Holdcroft som driver det lokala postkontoret. Till tidningen Guardian säger han att brevet var "tämligen bisarrt och ett rasistiskt svammel mot Billy Bragg". Enligt Holdcroft så har många tagit illa vid sig av breven. En av dessa är Karen Broad som säger att brevet var "hämndlystet och fruktansvärt fegt".

Billy Bragg, som varit aktiv i den antirasistiska kampanjen Hope not Hate, tror att det är hans engagemang mot högerextrema British National Party, BNP, som är den bakomliggande orsaken till breven.
"Det framgår av innehållet att detta anonyma brev skrivits av en missnöjd anhängare av British National Party", säger Billy Bragg till The Guardian.

Billy Bragg har bott länge i området och han beklagar om någon av hans grannar störts av brevet. Några planer på att upphöra med sitt antirasistiska engagemang har han dock inte. Han tror inte heller att brevet påverkar grannarnas syn på honom.
"Efter elva lyckliga år som boende i Burton Bradstock så har människor här redan en klar uppfattning om mig, på ett eller annat sätt".
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA