110107_bragg_464.jpg

Billy Bragg tror att det är hans engagemang mot högerextrema BNP som är orsaken till breven. Foto: Pete Dunwell

Artist utsatt för hatkampanj

Publicerad 2011-01-07

Den brittiska musikern och antirasisten Billy Bragg har utsatts för en hatkampanj. Grannar till honom har fått brev där de uppmanas driva honom ur kvarteret.

Runt 30 brev utan avsändare, där Bragg anklagas för att vara hycklare som lever under välbeställda förhållanden samtidigt som han ansluter sig till de socialistiska idéerna, har skickats till boende i Burton Bradstock, rapporterar The Guardian. I brevet beskylls Bragg även för att vara en byfåne, antibrittisk och för invandring.

En som reagerat på utskicket är Simon Holdcroft som driver det lokala postkontoret. Till tidningen Guardian säger han att brevet var "tämligen bisarrt och ett rasistiskt svammel mot Billy Bragg". Enligt Holdcroft så har många tagit illa vid sig av breven. En av dessa är Karen Broad som säger att brevet var "hämndlystet och fruktansvärt fegt".

Billy Bragg, som varit aktiv i den antirasistiska kampanjen Hope not Hate, tror att det är hans engagemang mot högerextrema British National Party, BNP, som är den bakomliggande orsaken till breven.
"Det framgår av innehållet att detta anonyma brev skrivits av en missnöjd anhängare av British National Party", säger Billy Bragg till The Guardian.

Billy Bragg har bott länge i området och han beklagar om någon av hans grannar störts av brevet. Några planer på att upphöra med sitt antirasistiska engagemang har han dock inte. Han tror inte heller att brevet påverkar grannarnas syn på honom.
"Efter elva lyckliga år som boende i Burton Bradstock så har människor här redan en klar uppfattning om mig, på ett eller annat sätt".
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro