Asylsökande nazist utvisas från Norge

Publicerad 2011-02-17

Det norska rättsväsendet beslutade på onsdagen att nazisten Viacheslav Datsik ska utvisas till Ryssland. Datsik är känd från sin tid som kampsportare och är dömd för flera brott.

Det var i september förra året som Datsik anmälde sig själv som asylsökande till polisen i Oslo. Med sig hade han ett laddat vapen som han överlämnade till myndigheten. Migrationsverket tog emot Datsik och en domstol dömde honom till åtta månaders fängelse för vapenbrott.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden. Enligt den svenska militärhistorikern Lars Gyllenhaal har organisationen tillgång till militära vapen.

Han dömdes 2007 i Ryssland för att ha rånat flera mobiltelefonaffärer. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och var fram tills han rymde i augusti 2010 inlåst på ett mentalsjukhus i Sankt Petersburg.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro