Asylsökande nazist utvisas från Norge

Publicerad 2011-02-17

Det norska rättsväsendet beslutade på onsdagen att nazisten Viacheslav Datsik ska utvisas till Ryssland. Datsik är känd från sin tid som kampsportare och är dömd för flera brott.

Det var i september förra året som Datsik anmälde sig själv som asylsökande till polisen i Oslo. Med sig hade han ett laddat vapen som han överlämnade till myndigheten. Migrationsverket tog emot Datsik och en domstol dömde honom till åtta månaders fängelse för vapenbrott.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden. Enligt den svenska militärhistorikern Lars Gyllenhaal har organisationen tillgång till militära vapen.

Han dömdes 2007 i Ryssland för att ha rånat flera mobiltelefonaffärer. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och var fram tills han rymde i augusti 2010 inlåst på ett mentalsjukhus i Sankt Petersburg.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA