Åtalas för uppmaningar till slakt av "zigenare"

Publicerad 2011-10-13

En 23-åring i ställs inför rätta i Bulgarien på torsdag misstänkt för anstiftan till rashat. Mannen anklagas för att ha startat en grupp på Facebook som heter "Slakten av zigenarna".

Åklagarsidan hävdar att 23-åringen startat gruppen som innehåller bilder på knivar och på romer som misshandlas. På ett par timmar hade gruppen samlat 76 medlemmar. Diskussioner fördes i gruppen om att samla vapen inför den våldsamma demonstrationen mot romer som genomfördes den 28 september.

Rättegången är den första i Bulgarien rörande sociala medier kopplat till anstiftan till rashat, rapporterar The Sofia echo.

Bakgrunden till att 23-åringen startade Facebook-gruppen är att en 20-åring blev överkörd av en person som kunde kopplas ihop med den kontroversiella affärsmannen Kiril Rashkov. Händelsen ledde till en mordbrand på Rashkovs fastighet och serier av antiromska demonstrationer runt om i Bulgarien.

Flera människorättsorganisationer uttrycker oro för de etniska spänningar som blossat upp mot romer i landet. Den Bulgariska regeringen har sagt att den kommer att gå hårt fram mot de som exploaterar situationen i landet för att skapa etniska motsättningar.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA