Åtalas för uppmaningar till slakt av "zigenare"

Publicerad 2011-10-13

En 23-åring i ställs inför rätta i Bulgarien på torsdag misstänkt för anstiftan till rashat. Mannen anklagas för att ha startat en grupp på Facebook som heter "Slakten av zigenarna".

Åklagarsidan hävdar att 23-åringen startat gruppen som innehåller bilder på knivar och på romer som misshandlas. På ett par timmar hade gruppen samlat 76 medlemmar. Diskussioner fördes i gruppen om att samla vapen inför den våldsamma demonstrationen mot romer som genomfördes den 28 september.

Rättegången är den första i Bulgarien rörande sociala medier kopplat till anstiftan till rashat, rapporterar The Sofia echo.

Bakgrunden till att 23-åringen startade Facebook-gruppen är att en 20-åring blev överkörd av en person som kunde kopplas ihop med den kontroversiella affärsmannen Kiril Rashkov. Händelsen ledde till en mordbrand på Rashkovs fastighet och serier av antiromska demonstrationer runt om i Bulgarien.

Flera människorättsorganisationer uttrycker oro för de etniska spänningar som blossat upp mot romer i landet. Den Bulgariska regeringen har sagt att den kommer att gå hårt fram mot de som exploaterar situationen i landet för att skapa etniska motsättningar.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro