Åtalas för Hitlerhälsning i Linköping

Publicerad 2011-06-27

Två män i 20-årsåldern misstänks ha gjort Hitlerhälsning och ha ropat "sieg heil" utanför en krog i Linköping i början av maj. Nu har de åtalats.

Det var den 7 maj i år utanför en restaurang på Ågatan i Linköping som de båda männen, 25 respektive 19 år gamla, misstänks ha gjort så kallad Hitlerhälsning framför en grupp på minst tio personer. Samtidigt ska de ha ropat "sieg heil". Åklagaren menar att de därmed gjorde sig skyldiga till brottet hets mot folkgrupp.

De båda männen förnekar brott. Två poliser som såg händelsen har kallats som vittnen till rättegången som ska hållas i september i år.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro