ungerska_gardet_464_1.jpg

Organisationen "Ungerska gardet" förbjöds 2009. Nu har den återuppstått och grundaren har åtalats. Foto: Expo

Åtalas för militant organisation

Publicerad 2011-03-09

Ungerska åklagare har åtalat Sándor Kormány för att han återskapat den förbjudna organisationen Ungerska gardet. Gruppen förbjöds 2009 med återuppstod med "nytt" namn.

Kormány, som återskapade Ungerska gardet med det fantasifulla namnet "Nya ungerska gardet", förklarade sig icke skyldig till anklagelserna mot honom. Kormány är åtalad för brott mot lagen om rätten till fri sammankomst. Det rapporterar nyhetssajten politics.hu.

En förberedande förhandling hölls i slutet av förra veckan. Åklagarmyndigheten i Ungern jämställer den nya organisationen med den som förbjöds 2009. Kormány säger själv att han inte har startat någon ny organisation utan bara samlat vänner kring sig.

Ungerska gardet är en paramilitär organisation som lyder under det högerextrema partiet Jobbik. Partiet driver en hård linje mot romer och har tre mandat i EU-parlamentet.

Rättegången är planerad att fortsätta i maj. Om Kormány döms riskerar han ett års fängelse.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA