Åtalas för sparkar mot sverigedemokrater

Publicerad 2011-08-23

En 23-årig man åtalas misstänkt för att ha misshandlat två sverigedemokrater i samband med en flygbladsutdelning i Uppsala i maj. Partiets landstingsråd i staden Pavel Gamov bevittnade händelsen.

Till Expo säger Pavel Gamov att två personer filmade dem när han och fyra andra personer delade ut flygblad. När även Gamov började filma ska de två personerna, varav en var maskerad, ha rusat fram.

- De pucklade på två stycken av oss, en blev sparkad på benet och en blev sparkad i ryggen då han låg ner. Allt gick väldigt fort, men när de sprang iväg lyckades polisen gripa en av dem, säger han.

En tredje person ska ha försökt rycka flygblad från Pavel Gamov.

I samband med händelsen ska en grupp från Ung vänster delat ut flygblad som argumenterade mot Sverigedemokraterna och ställt ut en papperskorg med texten "släng SD-skiten här". Ung vänster sa efteråt att även de blivit överrumplade av attacken och meddelade att de tar avstånd från all form av politiskt våld.

Pavel Gamov säger att han påverkats av händelsen.
- Det är klart att man känner obehag när man varje dag blir trakasserad, säger han.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro