Utbredd intolerans mot muslimer i Australien

Publicerad 2011-02-23

En rapport från australiska universitet visar att närmare hälften av befolkningen är negativt inställd till muslimer, rapporterar ABC News. Rapporten bygger på en tio år lång studie som universitet över hela landet har gjort.

Enligt studien säger sig en av tio australier ha förutfattade meningar om andra kulturer. 25 procent är öppet antisemitiska och något fler är negativt inställda till aboriginerna.

Men värst är inställningen till muslimer, där drygt 48 procent är negativa.

Störst är motståndet i Canberras och Sydneys delstat New South Wales, där drygt 54 procent är negativt inställda till muslimer. På kansliet för utlandsstudier oroas ordföranden Robert Atcheson av att främlingsfientligheten breder ut sig:

– En utländsk student som överväger att studera någonstans i Australien, kan definitivt välja något annat land istället, säger han till ABC News.

Rapporten består av tusentals intervjuer. Det framgår också att nästan 86 procent av de tillfrågade tycker att något måste göras för att minska rasismen i landet. Men de allra flesta uppger sig vara bekväma med att leva i ett mångkulturellt samhälle och känner sig säkra i vardagen.

Professor Kevin Dunn på University of Western Sydney, som ansvarar för undersökningen, menar att politikerna inte gör tillräckligt för att bekämpa problemet.

– Människor som framställs som ett problem blir ett problem. Det spelar ingen roll om det gäller asylsökande eller muslimer, säger han till ABC News.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro