Ännu ett nationalistparti i Storbritannien

Publicerad 2011-06-09

Osämjan växer inom det högerextrema British National Party. Nu hoppar en av partiets företrädare av och startar en egen rörelse – Britain First.

110609_britainfirst_232_1.jpgBritain Firsts partiorgan propagerar för att återinföra dödsstraffet.
Det är Paul Golding från Swanley som lämnar sin plats i BNP och startar eget. Golding, som tidigare anklagats för att vara passiv i politiken, lanserar nu Britain First.

På Britain Firsts sajt skriver Golding att partiet ska försvara de "vanliga" människorna mot mediaeliten och politikerna. Partiet ska också verka för att skydda kristendomen som uppges vara under ett "ursinnigt" angrepp.

Samtidigt lanserar de ett upprop för att återinföra dödsstraffet till Storbritannien.

Goldings avhopp kommer i en tid då BNP drabbats hårt av interna konflikter. I två filmer på sajten Youtube finns cirka 30 minuter material som visar hur partiets medlemmar bråkar med partiledaren Nick Griffin. Filmen är från ett möte i Bryssel i slutet av maj i år.

Mötet sammankallades av partiets Europaparlamentariker Andrew Brons men tar en ny vändning när Griffin sätter sig vid podiet. Nedan visas del två, där bråket kommit igång ordentligt.

Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA