Ännu ett nationalistparti i Storbritannien

Publicerad 2011-06-09

Osämjan växer inom det högerextrema British National Party. Nu hoppar en av partiets företrädare av och startar en egen rörelse – Britain First.

110609_britainfirst_232_1.jpgBritain Firsts partiorgan propagerar för att återinföra dödsstraffet.
Det är Paul Golding från Swanley som lämnar sin plats i BNP och startar eget. Golding, som tidigare anklagats för att vara passiv i politiken, lanserar nu Britain First.

På Britain Firsts sajt skriver Golding att partiet ska försvara de "vanliga" människorna mot mediaeliten och politikerna. Partiet ska också verka för att skydda kristendomen som uppges vara under ett "ursinnigt" angrepp.

Samtidigt lanserar de ett upprop för att återinföra dödsstraffet till Storbritannien.

Goldings avhopp kommer i en tid då BNP drabbats hårt av interna konflikter. I två filmer på sajten Youtube finns cirka 30 minuter material som visar hur partiets medlemmar bråkar med partiledaren Nick Griffin. Filmen är från ett möte i Bryssel i slutet av maj i år.

Mötet sammankallades av partiets Europaparlamentariker Andrew Brons men tar en ny vändning när Griffin sätter sig vid podiet. Nedan visas del två, där bråket kommit igång ordentligt.

Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro