Avstängd nämndeman kommer inte tillbaka

Publicerad 2011-09-27

Sverigedemokraten Cay Elané är avstängd i sex månader från sitt uppdrag som nämndeman i Malmö tingsrätt. Nu uppger Elané att han inte kommer tillbaka som nämndeman efter det.

På torsdagen beslutade tingsrätten att Cay Elané stängs av i sex månader från sitt uppdrag.

I beslutet, skrivet av tingsrättens lagman, Eva Wendel Rosberg, står det "Genom att uppträda olämpligt och genom att komma för sent till eller helt utebli från förhandlingar har Cay Elané uppvisat ett beteende som allvarligt kan skada allmänhetens förtroende för rättskipning", skriver sydsvenskan.

Politikern har även ställt egna frågor i rätten och ifrågasatt en åtalads rätt till tolk. Elané säger till Expo.se att han inte kommer att komma tillbaka som nämndeman i Malmö tingsrätt.

- Jag är en avstängd icke nämndeman och kommer inte återgå till det uppdraget, säger han.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA