Band med nazistkopplingar plockas bort från SR

Publicerad 2011-12-20

En låt av vikingarockbandet Völund Smed har plockats bort från topplistan på Sveriges Radios program Sörmland topp 5. Anledningen till att låten inte längre ska spelas är bandets nazistiska förflutna och att bandet inte vill ta avstånd från det.

– Det är det som har kommit fram de senaste dagarna som vi inte kände till från början och inte minst det som sagts av bandmedlemmarna, att de inte tar avstånd från tidigare politiska ställningstagande och åsikter och där inte heller bandet tycker att det är problematiskt, säger Kent Nilsson som är chef på P4 Sörmland till Sveriges Radio.

En av Völund Smeds medlemmar Joakim Karlsson var tidigare ledande inom Nationalsocialistisk Front och spelade i vit makt-bandet Pluton Svea. Den tiden vill varken Larsson eller de övriga medlemmarna i Völund Smed ta avstånd från idag.

– Vi är väl medvetna med vad Jocke har sysslat med och vi respekterar och accepterar Joakim. Han accepterar våra gemensamma regler i gruppen, säger sångaren Mikael Fundberg till Sveriges Radio.

I fredags toppade Völund Smed en topplista i Sörmland topp 5, men eftersom P4 Sörmland menar att bandet bryter mot Sveriges Radios regler om alla människors lika värde plockas bandet bort från topplistan.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro