Band med nazistkopplingar plockas bort från SR

Publicerad 2011-12-20

En låt av vikingarockbandet Völund Smed har plockats bort från topplistan på Sveriges Radios program Sörmland topp 5. Anledningen till att låten inte längre ska spelas är bandets nazistiska förflutna och att bandet inte vill ta avstånd från det.

– Det är det som har kommit fram de senaste dagarna som vi inte kände till från början och inte minst det som sagts av bandmedlemmarna, att de inte tar avstånd från tidigare politiska ställningstagande och åsikter och där inte heller bandet tycker att det är problematiskt, säger Kent Nilsson som är chef på P4 Sörmland till Sveriges Radio.

En av Völund Smeds medlemmar Joakim Karlsson var tidigare ledande inom Nationalsocialistisk Front och spelade i vit makt-bandet Pluton Svea. Den tiden vill varken Larsson eller de övriga medlemmarna i Völund Smed ta avstånd från idag.

– Vi är väl medvetna med vad Jocke har sysslat med och vi respekterar och accepterar Joakim. Han accepterar våra gemensamma regler i gruppen, säger sångaren Mikael Fundberg till Sveriges Radio.

I fredags toppade Völund Smed en topplista i Sörmland topp 5, men eftersom P4 Sörmland menar att bandet bryter mot Sveriges Radios regler om alla människors lika värde plockas bandet bort från topplistan.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA