Bar hakkors vid anti-romsk demonstration

Publicerad 2011-04-12

En medlem i det tjeckiska partiet DSSS åtalas för att under en anti-romsk demonstration ha burit nazistiska symboler – bland annat ett hakkors. Han ska även ha uttalat sig rasistiskt i samband med att han höll ett tal.

Den 9 april höll Arbetarnas sociala rättviseparti, Dělnická strana sociální spravedlnosti – DSSS, en demonstration i staden Krupka. Enligt Romea.cz ska polisen ha valt att inte ingripa vid själva demonstrationen, trots att de förekom grovt rasistiska uttalanden mot romer under den. Först i samband med att demonstrationen upplöstes greps den åtalade medlemmen.

Under sitt tal ska den åtalade bland annat kallat romer för "asociala zigenar parasiter". Han ska även ha sagt en hälsningsfras som tidigare användes av en slovakisk paramilitär organisation. Organisationen var aktiv i förföljelsen av romer och judar under andra världskriget och agerade bland annat som understöd i transporter till nazisternas förintelseläger.

Även andra talare ska ha uttryckt sig rasistiskt under sina tal, till exempel vice ordföranden för DSSS, Jiří Štěpánek, rapporterar Romea.cz. Polisen valde att inte ingripa mot dessa. Fler kan dock komma att åtals efter att polisen har granskat videoinspelningar från demonstrationen.

Ytterligare fem personer är misstänkta för att under demonstrationen gjort sig skyldiga till andra förseelser, bland annat ohörsamhet mot ordningsmakt.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro