Bar hakkors vid anti-romsk demonstration

Publicerad 2011-04-12

En medlem i det tjeckiska partiet DSSS åtalas för att under en anti-romsk demonstration ha burit nazistiska symboler – bland annat ett hakkors. Han ska även ha uttalat sig rasistiskt i samband med att han höll ett tal.

Den 9 april höll Arbetarnas sociala rättviseparti, Dělnická strana sociální spravedlnosti – DSSS, en demonstration i staden Krupka. Enligt Romea.cz ska polisen ha valt att inte ingripa vid själva demonstrationen, trots att de förekom grovt rasistiska uttalanden mot romer under den. Först i samband med att demonstrationen upplöstes greps den åtalade medlemmen.

Under sitt tal ska den åtalade bland annat kallat romer för "asociala zigenar parasiter". Han ska även ha sagt en hälsningsfras som tidigare användes av en slovakisk paramilitär organisation. Organisationen var aktiv i förföljelsen av romer och judar under andra världskriget och agerade bland annat som understöd i transporter till nazisternas förintelseläger.

Även andra talare ska ha uttryckt sig rasistiskt under sina tal, till exempel vice ordföranden för DSSS, Jiří Štěpánek, rapporterar Romea.cz. Polisen valde att inte ingripa mot dessa. Fler kan dock komma att åtals efter att polisen har granskat videoinspelningar från demonstrationen.

Ytterligare fem personer är misstänkta för att under demonstrationen gjort sig skyldiga till andra förseelser, bland annat ohörsamhet mot ordningsmakt.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA