Bar hakkorsflagga som mantel

Publicerad 2011-04-13

En 16-årig pojke har dömts för hets mot folkgrupp efter att han använt en hakkorsflagga som mantel i Strömsund i december förra året.

16-åringen har i förhör med polisen erkänt brottet. Han sa att han lånat flaggan av en kompis och att han bar med sig den för att provocera. Eftersom pojken bar flaggan i centrala Strömsund blev flera personen vittnen till händelsen.

Straffet bestämdes på grund av pojkens låga ålder till ungdomstjänst i 20 timmar. Om pojken varit myndig hade han istället dömts till 110 dagsböter, skriver tingsrätten i sin dom.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro