Bar jacka med hakkors

Publicerad 2011-06-23

En 49-årig man har åtalats i Stockholms tingsrätt efter att han burit en jacka med ett hakkors på. Brottet är rubricerat som hets mot folkgrupp.

Det var i mitten av april i år som 49-åringen besökte Västermalmsgallerian i Stockholm. På sig hade han då en jacka med ett märke på en örn och ett hakkors på bröstet. Åklagaren anser att flera personer såg märket och att mannen gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

49-åringen nekar till brott. I förhör med polisen har han sagt att han inte visste att hakkorset var förbjudet. Han uppgav också att han alltid varit nazist men en "icke rasistisk" sådan.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro