Bloggares koppling till Breivik utreds

Publicerad 2011-08-25

Förhörd som vittne. Engelsmannen Paul Sonato, som den norske terroristen Anders Behring Breivik i sitt manifest framställer som sin mentor, förhördes på onsdagen av den norska polisen. Själv nekar Paul Sonato till att han skall haft någon kontakt med den norska terroristen.
– Jag har aldrig snackat eller haft kontakt med honom på något sätt, och har inte alls varit hans mentor, sade Paul Sonato innan förhöret till NRK.

Anledningen till att polisen i Norge vill ha kontakt med Paul Sonato är att Anders Behring Brevik flera gånger hänvisat till en påstådd mentor och bloggare vid namn "Rikard Lejonhjärta" i sitt manifest. I manifestet påstår Breivik att han 2002 träffat denne "Lejonhjärta", för att grunda Tempelriddareorden. Mannen som pekas ut som "Rikard Lejonhjärta" är Paul Sonato. Han medger att han grundat en sådan organisation 2002, men hävdar att Breivik inte haft något med den att göra. Tempelriddarorden handlar om tro, enligt honom.

Den anti muslimska organisationen English Defence League, EDL, har pekat ut Paul Sonato som mannen bakom pseudonymhet "Rikard Lejonhjärta". Även den engelska tidningen The Telegraph, menar att det är Paul Sonato som ligger bakom bloggen.
– Jag har pekats ut som hans mentor. Jag kan absolut ha använts som hans inspiration, säger Paul Sonato till, The Telegraph.

Till NRK medger Sonato att han och Breiviks till stor del delar ideologi, samtidigt tar Sonato avstånd från Breiviks våldshandlingar.
– Våra tankar är samma, att islam är ett hot mot vår livsstil.

Paul Sonato, har tidigare i en intervju i norska Dagbladet berättat att han vill rentvå sig. På onsdagen åkte han självmant till Oslo.

Nu ber han om att bli lämnad i fred och lägger över skulden på bloggaren "Fjordman".
– Nu måste media fokusera på Fjordman för det är han som är mentorn, jag kommer att bli avskriven, säger han till NRK.

Paul Sonato, som ibland kallar sig för Paul Ray, säger att han är en av grundarna till EDL, Han ska dock, enligt egen utsago, ha brutit med organisationen.

Polisförhören väntas fortsätta på torsdagen. Paul Sonato är inte misstänkt för något brott utan förhörs som vittne.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro