BNP-politiker blir borgmästare

Publicerad 2011-04-14

Högerextrema British National Party kommer att få sin första borgmästare. John Cave är framröstad i Padiham i norra England och kritiker menar att valet kommer att öka rasismen på orten.

Det är BNP-politikern John Cave som röstats fram som borgmästare i Padiham. Cave valdes på ett möte där nio av 11 närvarande ledamöter röstade på honom.

Borgmästartiteln i Padiham medför ingen reell möjlighet att påverka den ekonomiska styrningen av samhället då de besluten fattas av Burnley kommunfullmäktige där Padiham ingår.

Med det sagt har John Cave ändå ett ansvar att representera alla människor i samhället. Det menar biskopen i Burnley som säger att Cave nu måste ta avstånd från den politik som BNP driver:

- Om han håller fast vid BNPs politik, hur kan han då påstå att han representerar hela samhället, säger John Goddard, biskop i Burnley, till tidningen Mail Online.

Cave själv har sagt att han inte ska använda sin post till att driva politik utan istället arbeta för det som är bäst för Padiham.

- Padiham är mitt hem och jag ska arbeta för att få det till en plats där det är mycket bättre att bo än idag, säger Cave till The Sun.

Enligt Mail Online har den blivande borgmästaren tidigare väckt uppmärksamhet för sina uttalanden om invandrare och islam.

I en insändare till lokaltidningen skrev han att det var dags för politiker och religiösa ledare att acceptera att mångkulturen var ett misstag. Istället borde makthavarna arbeta för att tjäna majoriteten, skrev Cave.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA