BNP-politiker blir borgmästare

Publicerad 2011-04-14

Högerextrema British National Party kommer att få sin första borgmästare. John Cave är framröstad i Padiham i norra England och kritiker menar att valet kommer att öka rasismen på orten.

Det är BNP-politikern John Cave som röstats fram som borgmästare i Padiham. Cave valdes på ett möte där nio av 11 närvarande ledamöter röstade på honom.

Borgmästartiteln i Padiham medför ingen reell möjlighet att påverka den ekonomiska styrningen av samhället då de besluten fattas av Burnley kommunfullmäktige där Padiham ingår.

Med det sagt har John Cave ändå ett ansvar att representera alla människor i samhället. Det menar biskopen i Burnley som säger att Cave nu måste ta avstånd från den politik som BNP driver:

- Om han håller fast vid BNPs politik, hur kan han då påstå att han representerar hela samhället, säger John Goddard, biskop i Burnley, till tidningen Mail Online.

Cave själv har sagt att han inte ska använda sin post till att driva politik utan istället arbeta för det som är bäst för Padiham.

- Padiham är mitt hem och jag ska arbeta för att få det till en plats där det är mycket bättre att bo än idag, säger Cave till The Sun.

Enligt Mail Online har den blivande borgmästaren tidigare väckt uppmärksamhet för sina uttalanden om invandrare och islam.

I en insändare till lokaltidningen skrev han att det var dags för politiker och religiösa ledare att acceptera att mångkulturen var ett misstag. Istället borde makthavarna arbeta för att tjäna majoriteten, skrev Cave.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro