pol_bnp_nick_griffin_464_01.jpg

Nick Griffin, partiledare BNP, på besök i Södertälje 2010. En undersökning har kartlagt i vilka typer av områden som hans partis medlemmar bor. Foto: Expo

BNP störst i segregerade områden

Publicerad 2011-04-08

Högerextrema British National Party har mest medlemmar i segregerade områden. Det visar en rapport som forskare vid universitetet i Oxford tagit fram.

Forskaren bakom rapporten, dr. Michael Biggs, konstaterar att vita invånare som bor i ett segregerat område till högre grad är medlemmar i BNP, än i de områden som är väl integrerade.
I Bradford exempelvis tillhör 22 procent av invånarna etnisk minoritet, och här har BNP fler medlemmar än i exempelvis Brent i London, där 55 procent har annat etniskt ursprung men är väl integrerade.
– BNP frodas i områden där den icke vita befolkningen, speciellt sydasiater och muslimer, är stor men bara om de också är segregerade, säger dr Biggs i ett pressmeddelande.
Han menar att segregationen innebär att vita britter i mindre utsträckning har kontakt med människor av annan hudfärg, om de inte finns i deras absoluta närhet.

Vidare visar rapporten att antalet medlemmar i BNP är högre i områden med många lågutbildade och områden med tätare antal småföretagare än genomsnittet. Partiet är som allra starkast där människor bor trångt i hus med privata hyresvärdar.
Allra störst är antalet BNP-medlemmar i West Yorkshire, Lancashire, Leicestershire och Essex.
Kartläggningen grundar sig på 12 000 BNP-medlemmar och uppgifter om 200 000 bostadsområden.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA