pol_bnp_nick_griffin_464_01.jpg

Nick Griffin, partiledare BNP, på besök i Södertälje 2010. En undersökning har kartlagt i vilka typer av områden som hans partis medlemmar bor. Foto: Expo

BNP störst i segregerade områden

Publicerad 2011-04-08

Högerextrema British National Party har mest medlemmar i segregerade områden. Det visar en rapport som forskare vid universitetet i Oxford tagit fram.

Forskaren bakom rapporten, dr. Michael Biggs, konstaterar att vita invånare som bor i ett segregerat område till högre grad är medlemmar i BNP, än i de områden som är väl integrerade.
I Bradford exempelvis tillhör 22 procent av invånarna etnisk minoritet, och här har BNP fler medlemmar än i exempelvis Brent i London, där 55 procent har annat etniskt ursprung men är väl integrerade.
– BNP frodas i områden där den icke vita befolkningen, speciellt sydasiater och muslimer, är stor men bara om de också är segregerade, säger dr Biggs i ett pressmeddelande.
Han menar att segregationen innebär att vita britter i mindre utsträckning har kontakt med människor av annan hudfärg, om de inte finns i deras absoluta närhet.

Vidare visar rapporten att antalet medlemmar i BNP är högre i områden med många lågutbildade och områden med tätare antal småföretagare än genomsnittet. Partiet är som allra starkast där människor bor trångt i hus med privata hyresvärdar.
Allra störst är antalet BNP-medlemmar i West Yorkshire, Lancashire, Leicestershire och Essex.
Kartläggningen grundar sig på 12 000 BNP-medlemmar och uppgifter om 200 000 bostadsområden.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro