ungerska_gardet_464_1.jpg

Ungerska gardet var Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds 2009. Efter förbudet uppstod en uppsjö med liknande grupperingar Foto: Fredrik Persson

Borgmästare varnas för att återuppta medborgargarde

Publicerad 2011-12-05

En borgmästare i Ungern, Oszkár Juhász, som företräder det anti-romska partiet Jobbik har anmält att någon skjutit mot honom utanför hans kontor. Borgmästaren varnas för att utnyttja skjutningen för återuppta sitt gamla medborgargarde.

Juhász är borgmästare i staden Gyöngyöspata, i måndags ska skotten mot honom ägt rum och en polisutredning har startats. Polisen vill ännu inte bekräfta om de hittat några spår efter skjutning, rapporterar Budapest Times.

På tisdagen sade Juhász att han tidigare har ansökt om att få en pistollicens. Han menar att han behöver en pistol i självförsvar och säger till lokalmedia att han tänkt söka licens på nytt efter måndagens händelse. En politiker i det regerande högerpartiet Fidesz fördömde på tisdagen alla former av våld, men varnar samtidigt Juhász för att återuppta ett medborgargarde i staden.

I mars och april förbjöds medborgargarden i Ungern efter att bland andra Juhász, innan han valdes till borgmästare, patrullerat Gyöngyöspata med uniformerade män som sa sig skydda staden mot romer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro