ungerska_gardet_464_1.jpg

Ungerska gardet var Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds 2009. Efter förbudet uppstod en uppsjö med liknande grupperingar Foto: Fredrik Persson

Borgmästare varnas för att återuppta medborgargarde

Publicerad 2011-12-05

En borgmästare i Ungern, Oszkár Juhász, som företräder det anti-romska partiet Jobbik har anmält att någon skjutit mot honom utanför hans kontor. Borgmästaren varnas för att utnyttja skjutningen för återuppta sitt gamla medborgargarde.

Juhász är borgmästare i staden Gyöngyöspata, i måndags ska skotten mot honom ägt rum och en polisutredning har startats. Polisen vill ännu inte bekräfta om de hittat några spår efter skjutning, rapporterar Budapest Times.

På tisdagen sade Juhász att han tidigare har ansökt om att få en pistollicens. Han menar att han behöver en pistol i självförsvar och säger till lokalmedia att han tänkt söka licens på nytt efter måndagens händelse. En politiker i det regerande högerpartiet Fidesz fördömde på tisdagen alla former av våld, men varnar samtidigt Juhász för att återuppta ett medborgargarde i staden.

I mars och april förbjöds medborgargarden i Ungern efter att bland andra Juhász, innan han valdes till borgmästare, patrullerat Gyöngyöspata med uniformerade män som sa sig skydda staden mot romer.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA