Böter för moskéattack

Publicerad 2011-06-01

Det bulgariska partiet Ataka kommer att bötfällas för attacken mot de muslimer som bad vid Banya Bashi moskén i Sofia.

Det var den 20 maj som en demonstration mot att Banya Bashi moskén i Sofia spårade ur och aktivister från Ataka överföll bedjande muslimer. Borgmästaren i Sofia, Yordanka Fandakova, har nu meddelat att Ataka kommer att få betala den maximala bötessumman på 2500 bulgariska Leva, vilket motsvarar ungefär 10 500 kronor, för attacken, rapporterar Sofia News Agency.

Dessutom har en åklagare startat en utredning gällande etniskt och religiöst hat. Åklagaren har begärt in expertutlåtanden om de filminspelningar som finns från överfallet för att kunna peka ut inblandade personer. Men trots att 35 förhör hållits i ärendet har ingen av de som deltog attacken identifierats.

Från olika delar av Bulgarien har personer kommit och lagt ned blommor vid Banya Bashi moskén för att visa sina sympatier.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA