Böter för moskéattack

Publicerad 2011-06-01

Det bulgariska partiet Ataka kommer att bötfällas för attacken mot de muslimer som bad vid Banya Bashi moskén i Sofia.

Det var den 20 maj som en demonstration mot att Banya Bashi moskén i Sofia spårade ur och aktivister från Ataka överföll bedjande muslimer. Borgmästaren i Sofia, Yordanka Fandakova, har nu meddelat att Ataka kommer att få betala den maximala bötessumman på 2500 bulgariska Leva, vilket motsvarar ungefär 10 500 kronor, för attacken, rapporterar Sofia News Agency.

Dessutom har en åklagare startat en utredning gällande etniskt och religiöst hat. Åklagaren har begärt in expertutlåtanden om de filminspelningar som finns från överfallet för att kunna peka ut inblandade personer. Men trots att 35 förhör hållits i ärendet har ingen av de som deltog attacken identifierats.

Från olika delar av Bulgarien har personer kommit och lagt ned blommor vid Banya Bashi moskén för att visa sina sympatier.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro