Bråk om synen på romer i Ungern

Publicerad 2011-04-27

Ledaren för det ungerska högerextrema partiet Jobbik kräver att inrikesminister Sandor Pinter ställer sin ministerpost till förfogande. Detta efter att Pinter kallat romer bosatta i Gyongyospata för brottsoffer.

Det är Gábor Vona, partiledare för Jobbik, som krävt Pinters avgång. Vona kallade Pinter och hans parti LMPs politik för "upprörande och destruktiv".

Upprinnelsen till uttalandet är ett bråk om synen på den romska befolkningen i samhället Gyongyospata. I fredags evakuerades omkring 300 kvinnor och barn från orten sedan det blivit känt att en högerextrem paramilitär organisation skulle anordna ett träningsläger i närheten.

Först på söndagseftermiddagen kunde de återvända till sina hem. Då hade polisen ingripit mot arrangörerna till träningslägret.

Enligt Jobbikledaren "terroriserar" delar av den romska befolkningen i Gyongyospata de övriga invånarna på orten. Han hävdade vidare att de arrangemang som olika radikala nationalistiska grupper anordnar möts av stöd från en majoritet av befolkningen.

Pinter och LMP menar istället att romerna är systematiskt utsatta för diskriminering och rasism.

Gábor Vana har tidigare i år sagt att den ungerska staten borde försöka begränsa befolkningsökningen bland romer genom att dra in barnbidragen och andra ekonomiska hjälpmedel. Samtidigt ska etniska ungrare få generösa skattelättnader om de skaffar större familjer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro