Bråk om synen på romer i Ungern

Publicerad 2011-04-27

Ledaren för det ungerska högerextrema partiet Jobbik kräver att inrikesminister Sandor Pinter ställer sin ministerpost till förfogande. Detta efter att Pinter kallat romer bosatta i Gyongyospata för brottsoffer.

Det är Gábor Vona, partiledare för Jobbik, som krävt Pinters avgång. Vona kallade Pinter och hans parti LMPs politik för "upprörande och destruktiv".

Upprinnelsen till uttalandet är ett bråk om synen på den romska befolkningen i samhället Gyongyospata. I fredags evakuerades omkring 300 kvinnor och barn från orten sedan det blivit känt att en högerextrem paramilitär organisation skulle anordna ett träningsläger i närheten.

Först på söndagseftermiddagen kunde de återvända till sina hem. Då hade polisen ingripit mot arrangörerna till träningslägret.

Enligt Jobbikledaren "terroriserar" delar av den romska befolkningen i Gyongyospata de övriga invånarna på orten. Han hävdade vidare att de arrangemang som olika radikala nationalistiska grupper anordnar möts av stöd från en majoritet av befolkningen.

Pinter och LMP menar istället att romerna är systematiskt utsatta för diskriminering och rasism.

Gábor Vana har tidigare i år sagt att den ungerska staten borde försöka begränsa befolkningsökningen bland romer genom att dra in barnbidragen och andra ekonomiska hjälpmedel. Samtidigt ska etniska ungrare få generösa skattelättnader om de skaffar större familjer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA