Breivik befaras inspirera danska högerextremister

Publicerad 2011-11-17

Anders Breiviks terrorattentat kan ha inspirerat högerextrema personer eller mindre grupper i Danmark. Det varnar den danska säkerhetspolisen, PET, för i en rapport om politisk extremism som offentliggjordes på torsdagen.

Generellt beskrivs den högerextrema miljön i Danmark som splittrad på grund av motsättningar inom grupper och mellan olika grupperingar. I dagsläget bedöms den inte utgöra ett hot mot demokratin. Däremot kan enskilda individer vara hotade. Enligt rapporten har den högerextrema miljön svårt att mobilisera sig och via internet sker försök till att skapa nya organisationer utan större framgång.

Men PET bedömer att en begränsad del av miljön har kapacitet till att utgöra ett säkerhetsmässigt hot och har intentioner att använda våld. Vissa fraktioner förbereder sig aktivt för att utkämpa ett framtida raskrig genom att träna kampsport och vapenhantering. De ägnar sig även åt att registrera vad de ser som sina motståndare.

En tendens som PET upplever är att högerextrema organisationer har kontakter med utländska meningsfränder. Dessa samarbeten verkar radikaliserande och utökar även gruppers kapacitet till att utföra våldsdåd.

Breiviks terrordåd i Oslo kan ha verkat inspirerande på enskilda personer och små grupper som framställer en egen militant ideologi utifrån högerextrema idéströmningar.

Den högerextrema miljön delas i rapporten in i tre kategorier, den nazistiska, den nationalistiska och den antimuslimska. Traditionellt har den nazistiska miljön dominerat. Men de senaste åren har nationalister och antimuslimer sållat sig till miljön. Dessa grupper har istället för fokusera sig på rasskillnader riktat in sig på kulturella, religiösa och nationella skillnader. Deras huvudfiende är inte främst judar utan muslimer och det mångkulturella samhället och dess "representanter".

Anledningen till att rapporten framställdes var terrordådet i Oslo. Den beskriver även den vänsterextrema miljön och PET ger förslag om hur bekämpningen av politisk extremism bättre kan bekämpas.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro