Breivik var psykotisk då han utförde terrordåden

Publicerad 2011-11-30

Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk då han utförde sina terrordåd på Utøya och i Oslo den 22 juli i år. Det är slutsatsen i en rapport om honom som gjorts av rättspsykiatriker och lämnats in till Oslo tingsrätt.

- När en person är psykotisk kan han inte dömas till fängelse. Han kan inte heller dömas till det vi kallar förvaring, sade åklagare Inga Bejer Engh vid en presskonferens på tisdagen.

- Han kan däremot dömas till det vi kallar sluten psykiatrisk tvångsvård. Det innebär att han döms till sluten vistelse på en psykiatrisk avdelning för resten av livet. Om det är nödvändigt och om han fortsätter att vara en fara för samhället.

Om Breivik friskförklaras medan han sitter under tvångsvård, men fortfarande utgör en fara för samhället kan han förflyttas till fängelse. Men åklagare Bejer Engh säger att detta kan vara komplicerat.

Rapporten som tingsrätten fick tillgång till på tisdagen är skriven av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim. Rapporten är 230 sidor lång och grundar sig bland annat på över 130 timmar med polisförhör och 13 samtal med massmördaren. De har bland annat frågat Breivik om hans barndom, uppväxt, skolgång, arbetsliv och relationer.

I rapporten konstaterar rättspsykiatrikerna att Breivik under lång tid utvecklat sjukdomen paranoid schizofreni. De beskriver vad de uppfattat som en serie vanföreställningar. Breivik tror bland annat att han är utvald att bestämma vem som ska leva och vem som ska dö och att han är utvald för att frälsa sitt folk.

– Slutsatsen lyder följande, den åtalade var psykotisk vid tidpunkten för handlingarna, sade åklagare Stein Holden när han presenterade rapporten.

Anders Behring Breivik säger sig ha blivit kränkt över den psykiatriska slutsatsen och menar att han inte är psykotisk.

En rättsmedicinsk kommission ska gå igenom innehållet i rapporten, innan rätten tar ställning till den. Tingsrätten kan utnämna ytterligare experter om den vill ha ett nytt utlåtande.

Men om den rättsmedicinska kommissionen inte kommer med allvarliga invändningar eller frågor, krävs det mycket av åklagaren för att kräva att nya rättspsykiatriker ska utses, menar Bejer Engh.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds den 16 april nästa år.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro