110124_sayeeda_warsi_464.jpg

Sayeeda Warsi. Foto: Ukhomeoffice

Brittisk parlamentsledamot varnar för islamofobi

Publicerad 2011-01-24

Storbrittaniens första muslimska parlamentsledamot, den konservative Sayeeda Warsi, varnar för att islamofobin blivit accepterad i Storbritannien.

Det var i ett tal vid universitetet i Leicester som Sayeeda Warsi sa att islamofobin klarat "köksbordstestet" och nu blivit ett accepterat inslag hos den brittiska medelklassen. Istället för att klassas som något avskyvärt som homofobi har islamofobin blivit något som till och med uppmuntras, menade Warsi.

- Islamofobin har fått ett liv av sig självt och till slut behöver den inte längre rättfärdigas, sa hon.

En av Warsis teser är att indelningen av muslimer i kategorierna "moderat" och "extrem" har fått konsekvenser i vardagen. Begreppen har gjort att muslimer per definition ses som onda.

- I skolan säger barnen "grannfamiljen är muslimsk, men de är ändå okej". Och när en muslim blir anställd i en fabrik säger chefen "oroa er inte, han är bara ganska muslimsk", sa Sayeeda Warsi.

Talet har mötts av blandade reaktioner i Storbritannien. Andrew Anthony, politisk kommentator på vänsterinriktade The Guardian, skriver att Warsi verkar ha haft svårt att bestämma sig i sitt tal.

"Å ena sidan verkar hon vilja ge en röst åt religionen på den politiska arenan. Samtidigt vill hon att religionen ska kritiseras mindre. Alltså makt utan granskning."

Även konservativa The Telegraph gav en ljummen recension åt talet. Kolumnisten Jenny McCartney skrev efteråt att Warsi kom med flera viktiga argument men att hon fastnade i generaliseringar. Andra var mer positiva, som Ghaffar Hussein från anti-extremistorganisationen Quilliam:

- Möjligheten att kritisera religioner ska skyddas, men vi ska inte fastna i att sprida fördomar om människor på grund av deras religion, sa han till politics.co.uk.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro