110124_sayeeda_warsi_464.jpg

Sayeeda Warsi. Foto: Ukhomeoffice

Brittisk parlamentsledamot varnar för islamofobi

Publicerad 2011-01-24

Storbrittaniens första muslimska parlamentsledamot, den konservative Sayeeda Warsi, varnar för att islamofobin blivit accepterad i Storbritannien.

Det var i ett tal vid universitetet i Leicester som Sayeeda Warsi sa att islamofobin klarat "köksbordstestet" och nu blivit ett accepterat inslag hos den brittiska medelklassen. Istället för att klassas som något avskyvärt som homofobi har islamofobin blivit något som till och med uppmuntras, menade Warsi.

- Islamofobin har fått ett liv av sig självt och till slut behöver den inte längre rättfärdigas, sa hon.

En av Warsis teser är att indelningen av muslimer i kategorierna "moderat" och "extrem" har fått konsekvenser i vardagen. Begreppen har gjort att muslimer per definition ses som onda.

- I skolan säger barnen "grannfamiljen är muslimsk, men de är ändå okej". Och när en muslim blir anställd i en fabrik säger chefen "oroa er inte, han är bara ganska muslimsk", sa Sayeeda Warsi.

Talet har mötts av blandade reaktioner i Storbritannien. Andrew Anthony, politisk kommentator på vänsterinriktade The Guardian, skriver att Warsi verkar ha haft svårt att bestämma sig i sitt tal.

"Å ena sidan verkar hon vilja ge en röst åt religionen på den politiska arenan. Samtidigt vill hon att religionen ska kritiseras mindre. Alltså makt utan granskning."

Även konservativa The Telegraph gav en ljummen recension åt talet. Kolumnisten Jenny McCartney skrev efteråt att Warsi kom med flera viktiga argument men att hon fastnade i generaliseringar. Andra var mer positiva, som Ghaffar Hussein från anti-extremistorganisationen Quilliam:

- Möjligheten att kritisera religioner ska skyddas, men vi ska inte fastna i att sprida fördomar om människor på grund av deras religion, sa han till politics.co.uk.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA