Politiker sparkad efter svensexa med nazisttema

Publicerad 2011-12-19

Den brittiske parlamentsledamoten Aidan Burley deltog på en svensexa med nazisttema i början av december och hyrde även en SS-uniform som brudgummen bar under kvällen. Burley sparkas nu från sin post i det konservativa partiet.

I den franska skidorten Val Thorens deltog Burley på en svensexa med nazisttema, där brudgummen bar en SS-uniform och sällskapet skålade för Adolf Hitler. En reporter och en fotograf från tidningen Mail on Sunday befann sig på samma restaurang av en slump och dokumenterade händelsen.

Efter att det framkommit att Burley deltagit på svensexan meddelade presstalesmannen för det konservativa partiet i förra veckan att Burley kommer att avskedas från sitt regeringsuppdrag som sekreterare hos transportministern. Partiet uppger att Burleys agerande var både kränkande och dumt.

Burley har bett om ursäkt för hur sällskapet betedde sig och sade:

"Det var ett klart olämpligt uppträdande av några ut av gästerna och jag beklagar djupt att detta hände", rapporterar BBC News.

Parlamentsledamoten skickade även ett brev till tidningen Jewish Chronicle där Burley skrev att han önskade att han hade lämnat svensexan tidigare.

"Vad som hände var fel och jag har helt tagit avstånd från det. Jag hade ett val, men jag gjorde fel val i att inte lämna festen. Jag ber om ursäkt för detta fel." stod det i brevet, rapporterar nyhetssajten Irish Times.

Men Burley var medveten om nazisttemat på svensexan och hyrde själv den SS-uniform som brudgummen bar under kvällen, rapporterar Mail On Sunday. Burley har varken bekräftat eller dementerat att han hyrde SS-uniformen.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro