Politiker sparkad efter svensexa med nazisttema

Publicerad 2011-12-19

Den brittiske parlamentsledamoten Aidan Burley deltog på en svensexa med nazisttema i början av december och hyrde även en SS-uniform som brudgummen bar under kvällen. Burley sparkas nu från sin post i det konservativa partiet.

I den franska skidorten Val Thorens deltog Burley på en svensexa med nazisttema, där brudgummen bar en SS-uniform och sällskapet skålade för Adolf Hitler. En reporter och en fotograf från tidningen Mail on Sunday befann sig på samma restaurang av en slump och dokumenterade händelsen.

Efter att det framkommit att Burley deltagit på svensexan meddelade presstalesmannen för det konservativa partiet i förra veckan att Burley kommer att avskedas från sitt regeringsuppdrag som sekreterare hos transportministern. Partiet uppger att Burleys agerande var både kränkande och dumt.

Burley har bett om ursäkt för hur sällskapet betedde sig och sade:

"Det var ett klart olämpligt uppträdande av några ut av gästerna och jag beklagar djupt att detta hände", rapporterar BBC News.

Parlamentsledamoten skickade även ett brev till tidningen Jewish Chronicle där Burley skrev att han önskade att han hade lämnat svensexan tidigare.

"Vad som hände var fel och jag har helt tagit avstånd från det. Jag hade ett val, men jag gjorde fel val i att inte lämna festen. Jag ber om ursäkt för detta fel." stod det i brevet, rapporterar nyhetssajten Irish Times.

Men Burley var medveten om nazisttemat på svensexan och hyrde själv den SS-uniform som brudgummen bar under kvällen, rapporterar Mail On Sunday. Burley har varken bekräftat eller dementerat att han hyrde SS-uniformen.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA