Förundersökning mot NPD-ledare

Publicerad 2011-03-17

Toppkandidaten för högerextrema NPD misstänkts för uppvigling och hot. Förundersökningen kommer olägligt för partiet som hoppas på framgång i söndagens delstatsval i Sachsen Anhalt.

Tyska Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD, hoppas få åtminstone fem procent av rösterna i söndagens val. En framgång de fram tills nyligen kunnat räkna med enligt flera väljarundersökningar.

Men bara några dagar innan valet har tyska polisen bekräftat att man inlett en förundersökning mot Matthias Heyder, partiets toppkandidat. Han är misstänkt för uppvigling och hot mot det allmännas säkerhet. Brottsanklagelserna kommer från ett nätforum där Heyder under pseudonymen "Junker Jörg" ska ha skrivit flera hundra debattinlägg. Flera av dem med konkreta hot och detaljerade bombrecept.

"Vapen: 20 väskor, 30 män, 20 tågstationer. Tyskland lamslaget. Allt finns lagligt. Kostar under 1 000 euro. Vad är problemet?", uppges Heyder bland annat ha skrivit.

Delstatsministern i Sachsen Anhalt, Holger Hövelmann, bekräftar för Deutsche Welle att det inletts en förundersökning mot Heyder.

- Om det visar sig att en högt uppsatt NPD-kandidat ligger bakom de här inläggen har vi en ny situation att ta ställning till. Vi har tidigare vetat att NPD inte bryr sig om demokratiska institutioner och lagar, men när de simulerar bombtillverkning har de gått över gränsen, säger Holger Hövelmann.

Jurister som granskat de misstänkta foruminläggen säger att de kan utgöra ett allvarligt brott eftersom de är detaljrika. Bland annat finns exakta beskrivningar på vilka mått som ska användas för att tillverka bomber.

Heyder själv säger till nyhetssajten tagesschau.de att han aldrig skrivit några inlägg på sajten. Han hotade också med rättsliga efterspel för vad han kallade för "datastöld".

Om NPD får fem procent i söndagens val blir Sachsen Anhalt den tredje delstaten i det forna östtyskland med ett högerextremt parti i parlamentet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro