Budgetförslag från SD sågas

Publicerad 2011-09-01

Sverigedemokraternas budgetförslag i Klippans kommunfullmäktige skapar debatt. Partiet vill spara fem miljoner genom att stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn – trots att det inte är kommunen som betalar för mottagandet.

Sverigedemokraternas budget i Klippans kommun innehåller bland annat en besparing på hemspråksundervisningen och stödet till studieförbunden. Men det som har väckt de andra partiernas uppmärksamhet är partiets förslag att spara fem miljoner kronor genom att stoppa mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, enligt Helsingborgs Dagblad.
- Jag höll på att gå i spinn, det är ingen kostnad som kommunen har, säger Rune Persson (S) till Expo.se.

Han menar att Sverigedemokraterna medvetet vilseleder väljarna för att underblåsa främlingsfientliga krafter.
- Efter sommarens händelser borde de ha lärt sig. Jag blev uppriktigt förbannad. De påstår att saker kostar ofantliga summor som de menar kan läggas på annat.

Enligt SD:s kommunfullmäktigeledamot Jens Leandersson överdriver inte hans parti siffrorna, de räknar bara på ett annat sätt än de andra partierna.
- Vi har inte budgeterat för de pengarna. Vi menar att de är pengar som inte borde behöva användas. Det handlar om extra kostnader som lokaler och skolgång, säger Jens Leandersson.

En lösning för de ensamkommande flyktingbarnen är enligt Leandersson att hitta deras föräldrar och skicka barnen till dem. Han har dock inget svar på hur det ska gå till.
- Det är ingen kommunal fråga, det är en statlig, säger han.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA