Burkaförbud sprider sig över Tyskland

Publicerad 2011-02-03

Delstaten Niedersachsen i Tyskland ska införa förbud mot burka bland anställda i offentlig sektor. De kommer bli den andra tyska staten som på kort tid infört regleringar om hur människor ska klä sig, rapporterar The Local.

I onsdags förklarade delstatsministern i Hessen att de infört ett förbud mot att bära burka bland sina anställda. Beslutet kom som en reaktion på en önskan från en 39-årig kvinna i Frankfurt som ville ha slöja på jobbet.

Nu är Niedersachsen på väg att följa i Hessens fotspår.

- Burkan har ingen plats bland offentliga tjänstemän. Vi ser just nu över möjligheterna att införa regler för våra anställda, säger delstatsminister Uwe Schünemann till tidningen Neue Presse.

Enligt The Local finns inga tecken på att någon offentligt anställd person i Niedersachsen uttryckt en önskan om att få bära burka till jobbet. Ändå vill man få igenom ett förbud mot plagget.

Fler tyska delstater har visat intresse för att införa liknande regler. I Bajern sa delstatsministern Joachim Herrmann att han välkomnade beslutet från Hessen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA