Burkaförbud sprider sig över Tyskland

Publicerad 2011-02-03

Delstaten Niedersachsen i Tyskland ska införa förbud mot burka bland anställda i offentlig sektor. De kommer bli den andra tyska staten som på kort tid infört regleringar om hur människor ska klä sig, rapporterar The Local.

I onsdags förklarade delstatsministern i Hessen att de infört ett förbud mot att bära burka bland sina anställda. Beslutet kom som en reaktion på en önskan från en 39-årig kvinna i Frankfurt som ville ha slöja på jobbet.

Nu är Niedersachsen på väg att följa i Hessens fotspår.

- Burkan har ingen plats bland offentliga tjänstemän. Vi ser just nu över möjligheterna att införa regler för våra anställda, säger delstatsminister Uwe Schünemann till tidningen Neue Presse.

Enligt The Local finns inga tecken på att någon offentligt anställd person i Niedersachsen uttryckt en önskan om att få bära burka till jobbet. Ändå vill man få igenom ett förbud mot plagget.

Fler tyska delstater har visat intresse för att införa liknande regler. I Bajern sa delstatsministern Joachim Herrmann att han välkomnade beslutet från Hessen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro